30 år sedan muren revs

Blogginlägg
Idag är det 30 år sedan som Berlinmuren föll för trycket från människors ivriga och okuvliga längtan efter frihet. Att muren från en dag till annan skulle hackas i bitar och att kommuniststaten DDR lika fort skulle kollapsa var, trots den pågående liberaliseringen i och av de dåvarande öststaterna, oväntat och omvälvande.
 
Den invanda bilden av omvärlden ställdes på ända detta år när järnridån rullades upp, murar revs och människor befriades från förtrycket. Kalla krigets slut gav hopp om ett bättre, friare och tryggare Europa.
 
Jag var vid tiden nästan 18 år gammal och jag följde den omvälvande händelsen framför teven i föräldrahemmet. Jag minns glädjen i östberlinarnas ansikten när de mötte frihetens utsträckta händer och välkomnande famn i väst. Dessa människor förkroppsligade demokratins seger över diktaturen, frihetens seger över förtrycket och marknadsekonomins seger över planekonomin.
 
Starka och gripande minnen. Även om historien inte tog slut där och även om nya problem, hot och risker avlöste de tidigare, markerar årsdagen en viktig milstolpe för Europa som en frihetlig, fredlig och förenad kontinent.
Tappade uppkopplingen