60 år sedan Ingos knock

Blogginlägg

I natt är det 60 år sedan Ingemar ”Ingo” Johansson knockade till sig tungviktstiteln i boxning. Jag var inte född då, men min far har återkommande och måleriskt berättat om sina minnen från de nattliga radioreferaten från den legendariska matchen.

Svensk skitnödighet är inte senare tiders påfund. Den var uppfunnen redan för 60 år sedan. Sveriges Radio vägrade att sända den historiska matchen direkt, eftersom proffsboxning var en bannlyst företeelse i riket.

Därmed fick svenskarna sätta sitt hopp till och öra mot sändningarna från den fristående stationen Radio Luxemburg, som med sitt referat etsade nationell idrottshistoria av tung vikt.

Jag har hört berättelsen om titelmatchen mellan Ingo och Floyd många gånger. Det har alltid känts som om matchen utspelade sig i en urtid för väldigt länge sedan. Men det var bara tolv år före att jag föddes. Tolv år är en tämligen kort period. Särskilt numera när åren förefaller att passera i en alldeles rasande takt.

Numera inser jag att berättelsen bär spår av socialistisk medie- och idrottspolitik. 1993 föll statens radiomonopol på initiativ av den borgerliga Bildtregeringen. Proffsboxning tilläts i Sverige igen under en den borgerliga Reinfeldt-regeringen 2007. Dessvärre har Sverige numera inga boxare att tala om eller att hoppas på.

Länk:

50 år sedan Ingo blev VM-mästare – SR 27 juni 2009

Tappade uppkopplingen