S-nej till kameror igen

Idag beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott i Skövde att förnya ansökan om kamerabevakning av de fyra platser som kommunfullmäktige beslutat om; Hertig Johans torg, Långgatan vid Mc Donald’s, S.t Sigfridsgatan och Södra Ryds centrum. Men Socialdemokraterna röstade nej igen.

När Kommunfullmäktige i september 2017 beslutade om kamerabevakning var det endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som var emot förslaget. Det var dessvärre också Länsstyrelsen som i december samma år avslog kommunens ansökan. Skälet för detta var den dåvarande Kameraövervakningslagen som gjorde det mer eller mindre omöjligt att montera kameror på allmän plats. Den personliga integriteten värderades högre än den tryggheten.

Men denna lag ändrades till att bli den nya Kamerabevakningslagen från och med den 1 augusti detta år. Denna lag är långt ifrån fullkomlig, men den ger kommuner förbättrade möjligheter att använda bevakningskameror i det brotsförebyggande arbetet. Det är den sittande S-MP-regeringen som lade propositionen om lagförändringen. I veckan stod dessutom statsminister Stefan Löfvén i TV 4:s Utfrågningen och lovprisade bevakningsameror. 

Men det lokala sosseriet spjärnar emot. Deras nydefinierade oppositionsroll tycks bygga på att de förkastar alla förslag som kommer från Alliansen. Något motförslag om hur de vill öka tryggheten i Skövde har de inte redovisat. Det politiska alternativet utgörs därmed av ett enstavigt nej.

Den som värdesätter tryggheten och vill ha operatörsövervakade bevakningskameror på otrygga och brottsutsatta platser i Skövde ska rösta på Moderaterna den 9 september.

Tappade uppkopplingen