87 västsvenska vårdcentraler hotas

Blogginlägg

Måste uttrycka mitt skarpa ogillande över den anmärkningsvärt låga kampanj som Socialdemokraterna för i omvalrörelsen till Västra Götaland. I denna trummar den endast ett budskap: “Sälj inte ut sjukhusen.”

Problemet är att det inte finns något parti som driver frågan om utförsäljning av sjukhusen. Inget! De röda kampanjmakarna försöker ge sken av att borgerligheten och Moderaterna har försäljning på agendan. Det har vi inte. Frågan är i själva verket en ickefråga. Det är inte fråga om annat än kampanjtaktiserande. De centrala S-kampanjmakarna på Sveavägen 68 i Stockholm tror sig ha funnit ett sätt att skrämma vikande S-väljare tillbaka till det av kris och sympatiförluster märkta partiet. Desperat och simpelt.

Det är ett bedrägligt sätt att föra kampanj på.Socialdemokraterna talar inte alls om sin egen politik. De ägnar sig enkom åt att projicera lögnen om motståndaren. Förlorarna är främst väljarna. När valrörelsen handlar om en fantasikonflikt, en fråga som inte finns, är det givetvis svårt att bilda sig en uppfattning om vad valet handlar om och vad de politiska alternativen innebär. Omvalet hade varit ett gyllene tillfälle att diskutera Västra Götalands framtid. Sossarna förnekar väljarna den möjligheten.

Sossarna undviker debatten över huvudtaget. Johnny Magnusson (M), som leder den borgerliga oppositionen, har förklarat sig villig att möta både Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande, och – om Gert-Inge inte vågar – S-partiledaren Håkan Juholt. Men de båda avstår från att debattera. De undviker att få sin falska propaganda synad i sömmarna.

Sossarna säger sig alltså befara en utförsäljning av sjukhusen. Samtidigt har de varit med att driva igenom det fria vårdvalet i primärvården i Västra Götaland. Det innebär att 512 264 människor i Västra Götaland numera är inskrivna vid 87 vårdcentraler, som drivs i annan regi än landstingets. Det är bra, tycker vi Moderater, som stödde reformen.

Men denna valfrihetsreform är hotad. På riktigt! För Vänsterpartiet säger sig vilja stoppa all skattefinansierad sjukvård som utförs av privata aktörer. Vänsterpartiet ingår i den rödgröna kartell som idag nödigt leder regionen. Vänsterpartiet har således inflytande och ska tas på allvar. Är sossarna beredda att gå dem till mötes och stänga stänga de 87 vårdcentralerna?

Detta är – tvärtemot utförsäljningsfrågan – en skarp frågeställning. Vänsterpartiets talesmän har en efter annan gett distinkta besked i valrörelsen. Det är åtminstone i någon mening rakryggat och hederligt. Den frågan tycker jag nu också att S-företrädarna är skyldiga väljarna ett besked i. Hur långt är man beredd att gå i sitt ogillande av det som inte är offentligt ägt och av dem som inte är offentligt anställda? Är de beredda att stänga dörrarna på vårdcentralerna för dryga halvmiljonen västsvenskar?

Vill du läsa mer om detta, rekommenderar jag Moderaternas sida vardval2011.se. Där kan du se om din vårdcentral är en av dem som är hotade.

Tappade uppkopplingen