9-årsjubileum för bloggen

Blogginlägg

Nu i mars har jag drivit min blogg AndersGJohansson.se i nio år. Jag började blogga valåret 2010. Då var det lite ”inne” med blogg. Moderaterna i Västra Götaland, där jag då arbetade som projektledare för länsvalrörelsen, bestämde sig för att tillhandahålla bloggmallar och -sidor för de företrädare och kandidater som så önskade. Mitt motiv för bloggandet var först och främst att vara föregångsman och inspirera andra partivänner. Dessutom kandiderade jag till Skövde kommunfullmäktige och tyckte att en blogg var ett bra sätt att kommunicera och informera på.

Numera är det ytterst få av alla de bloggar som då sattes upp som ännu är i drift. Men jag har hållit igång och är alltjämt tämligen flitig. Jag räknar att jag fram till skrivande stund har publicerat 820 inlägg. De allra flesta handlar om politik och om frågor och företeelser på såväl nationell som lokal nivå.

Bloggen har blivit min plattform för att med mina egna ord (och i förekommande fall bilder och filmer) resonera om och uttrycka vad jag anser om olika politiska frågor utifrån mitt perspektiv som fritidspolitiker i Skövde och Skaraborg. Jag bildar opinion utifrån min liberalkonservativa övertygelse. Men min sida är inte alls någon partimegafon. Det är min egen, personliga uppfattning som jag deklarerar och kommunicerar. Ofta sammanfaller den dessbättre med mitt partis, men inte alltid. Därför har jag, när det begav sig, bloggat kritiskt om bland annat Moderaternas försvarspolitik, om den huvudlösa Decemberöverenskommelsen och den trista public service-skatten.

Antalet läsare varierar, men naturligtvis når en lokalpolitiker inte de enorma tal som bland annat framgångsrika livsstils-, musik- och modebloggare kan stoltsera med. Ett antal av mina inlägg har uppmärksammats av nyhetsredaktioner – både lokalt och nationellt – och därmed lockat till sig många läsare. Andra artiklar har inte flugit lika bra. Den totala lässtatistiken har jag svårt att bilda mig någon uppfattning om, eftersom min blogg sedan hösten 2013 även går att läsa via lokaltidningen Skaraborgs Allehandas hemsida.

De sociala mediernas utveckling har bidragit till förbättrade möjligheter att nå ut med inläggen än när jag började för nio år sedan. Nu går det, på ett helt annat sätt än när jag började, att få spridning och träffa mottagare i lokalområdet. Jag använder framförallt min Facebook-sida för att dela mina inlägg.

Att skriva inlägg tar sin lilla tid och det är många kvälls- och nattimmar som jag har investerat i blogg och i den efterföljande debatten i sociala medier. Jag siktar på att håll igång bloggen i ytterligare minst ett år, så att jag får möjlighet att fira tioårsjubileum som bloggare och opinionsbildare samt som transparent och meddelsam fritidspolitiker.

Tappade uppkopplingen