Aktivt passivhus invigt

Idag har jag som skolnämndens ordförande invigt Trädgårdsstadens förskola i Skövde. Det är en av de första förskolor i Sverige som uppförts som ett energisnålt passivhus. Det passiva huset kommer nu och i framtiden att sjuda av aktivitet, när generationer av små Skövdebor tar sina första, stapplande steg i vårt utbildningssystem.

Byggnaden håller teknisk toppklass och klarar väldigt högt ställda krav på låg energiförbrukning. Det skiljer den från några andra, äldre byggnader i kommunens förskoleflotta. Själv gick mina barn på Snäckan på Norrmalm, som är Skövdes första och därmed äldsta förskola med 40-talet år på nacken. Den måste på sikt bytas ut. Men även om Snäckan är luggsliten och inte ser mycket ut för världen från utsidan, är det – tycker jag som förälder – en alldeles förtjusande förskola! Det är alltså inte byggnaden som är avgörande för en skolas eller förskolas kvalité. Det är så klart ytterst personalen.

Men idag var det alltså fokus på den nya och moderna förskolan i Trädgårdsstaden. En viktig servicekomponent är på plats i den växande stadsdelen i den växande staden. Det känns bra! I mitt tal sa jag ungefär så här:

Barn, föräldrar, medarbatare och gäster!

Det är äntligen dags att inviga Trädgårdsstadens förskola! ÄNTLIGEN, eftersom ju verksamheten sedan några månader är i  gång och har blivit hemtam vardag för både barn och personal.

Och ÄNTLIGEN för att både Trädgårdsstaden och Skövde behöver en ny förskola för att kunna välkomna och ge barnomsorg för ännu fler nya,  små Skövdebor.

Alla ni barn som får gå i förskolan i Trädgårdsstaden får göra det i en omgivning som är riktigt speciell! Huset är inte bara nytt och fint. Det är också ett hus som är byggt för att vara riktigt snällt mot naturen. Det är jätteviktigt vara rädd om naturen och jag hoppas och tror att ni barn här kommer att lära er mycket om detta och bli jätteduktiga på att ta hand om vår miljö.

Ni som är medarbetare på Trädgårdsstadens förskola upplever något, som också är lite speciellt; nämligen att bygga upp en verksamhet från grunden och nästan utifrån ett blankt papper. Jag anar att detta är både krävande och utmanande, men jag hoppas att ni också upplever det som spännande och stimulerande.

Ni har en fantastisk möjlighet att tänka, pröva och göra NYTT. Ni slipper att höra de hämmande orden ”så har vi aldrig gjort förut”, som ju annars så lätt lägger sig i vägen för nytänkande och utveckling.

Jag vill avslutningsvis framföra mitt varma tack till alla som på ett eller annat vis varit delaktiga i arbetet med att uppföra Trädgårdsstaden. Ingen nämnd och ingen glömd.

Jag önskar och hoppas att barn, föräldrar och medarbetare ska finna sig väl tillrätta i den nya förskolan och att denna ska bidra till att ge många generationer av små Skövdebor en god och stimulerande uppväxt.

Jag förklarar härmed Trädgårdsstadens förskola för invigd.

SKÖVDE NYHETERS FILM FRÅN INVIGNINGEN:

LÄNKAR:

Första spadtaget (29 JUN 11)
Om Trädgårdsstadens förskola

Etiketter

Tappade uppkopplingen