Alliansen sätter färg på skolan

Alliansen stående Skovde

Idag publicerar SLA min och Johan Fogebergs (M) artikel om uppsnyggning av Skövdes skolmiljöer. Den publicerades också av SN den 15 mars.

Under sommarlovet, då våra skolor används i en begränsad omfattning, ska tekniska förvaltningen måla och snygga till skollokalerna i Skövde kommun. Stötta, nötta och slitna ytor ska få möta pensel och färg för att våra elever vid skolstarten i augusti ska mötas av fräscha och rena klassrum och utrymmen.

Alliansen i Skövde prioriterar verksamhet och innehåll i skolan framför byggnader. Detta är nödvändigt. Standarden och därmed kostnaderna för lokalhyror är i jämförelse med andra kommuner tämligen höga. Långsiktigt måste vi hålla ner lokalvolymer och hyreskostnader för att kunna ge ett ökat utrymme för den pedagogiska verksamheten.

Men byggnader och lokaler är naturligtvis viktiga för verksamheten i våra skolor och förskolor. Väl utformade lokaler stödjer pedagogiken och en fräsch, trygg och trivsam arbetsmiljö är en förutsättning för att våra barn och elever ska uppleva välbefinnande och kunna koncentrera sig på sina studier. Skolnämnden utvecklar nu ett lokalfunktionsprogram, som beskriver hur ny- och tillbyggnader ska utformas för att medge god arbetsmiljö och stödja pedagogiken. Med detta utvecklas successivt en gemensam och god, grundläggande standard för våra skolbyggnader.

Men åtgärder för att förbättra arbetsmiljön är inte bara ny- och tillbyggnationer och omfattande renoveringar. Det är också enklare och mindre kostsamma åtgärder, som om de utförs systematiskt och medvetet, förbättrar och lyfter arbetsmiljön. Alliansen kommer därför med start 2013 använda somrarna till att sätta färg på Skövdes skolor!

Med denna åtgärd hoppas vi först och främst åstadkomma en inbjudande och trivsam miljö för våra barn och elever att vistas i. Men vi hoppas också minska slitaget på våra skollokaler. Tanken är enkel; Det som är fint och fräscht vårdar man och är rädd om.

Vilka ytor och utrymmen som ska prioriteras i denna uppsnyggning tänker vi avgöra i samråd med elever, lärare och rektorer. Det är de som känner sin skola bäst och som har den bästa känslan för vad som behöver ordnas. Denna dialog inleder tekniska förvaltningen under våren.

Slutligen hoppas vi också att vårt initiativ ska leda till att vi ska kunna erbjuda ytterligare några av Skövdes ungdomar möjlighet till sommarjobb i kommunen. Att öka utbudet av meningsfulla sommarjobb och på så sätt bidra till att introducera våra unga i arbetslivet är en både viktig och nyttig biprodukt av vår satsning.

Anders G Johansson (M),
ordförande i skolnämnden, Skövde

Johan Fogelberg (M),
ordförande i tekniska nämnden, Skövde

LÄNK:

Skövde Nyheter 15 mars 13

 

5 Replies to “Alliansen sätter färg på skolan”

 1. Gabriel Broström skriver:

  Anders

  Jag tackar dig för att du svarar mig trots att jag “spränger in mina egna resonemang” i trådarna. Tyckte dock att eftersom den här handlade om en aspekt av skolan, omtanken om den kommunala skolan, att det kunde passa här.

  Jag ber också om ursäkt att jag generaliserade angående dina partivänner. Det handlar nog om att jag har diskuterat denna fråga med många moderater som genomgående har tycker att kan man välja friskola så ska man göra det.

  Det som gör mig bekymrad är mina egna arbetsförhållanden som är mycket lika de som beskrivs i dagens ledare av Anna Dahlberg. Jag vet inte om du har läst den, men i den storstad där jag bor så ligger nu 2/3 av gymnasieskolorna samt nästan hela VUX ute på friskolekoncerner som ägs av riskkapitalbolag. Sverige är ensamma i världen om att ha infört ett system där obegränsade vinster kan tas ut på skattepengar. Under rådande omständigheter så tyder allt på att dessa riskkapitalbolag (många har aldrig ens drivit en skola) är engagerade i den här verksamheten bara av penningaintresse. Om 2/3 av gymnasieskolan är utlagd på privata aktörer vars främsta syfte är att göra så mycket pengar som möjligt hur går det då med kvaliteten? Hur ska Sverige kunna konkurrera som kunskapsnation då vi inte ställer några krav på att vinsten ska återinvesteras i eleven?
  Skolinspektionen har ju nyligen själva klagat över sitt nya uppdrag och meddelat att de känner att de behöver ökade resurser i form av kunskaper om bolagsstrukturer…

  Jag anser för min del att Skolinspektionen ska ägna sig åt sådant som gäller skolan, sådant som kunskapsresultat. Vad är det för fel på Danmarks och Norges skola? De tillåter inga stora vinstuttag i skolan. Däremot har de riskkapitalbolag som ligger och genererar svenska skattepengar i Sverige och skickar vinsterna utomlands. Med sjuka regler får man en sjuk skola!

  Tack för att du tog dig tid att svara mig i alla fall.

 2. Anders G skriver:

  Gabriel,

  Det är trevligt att Du vill diskutera saker med mig. Det blir dock märkligt när du spränger in dina resonemang i trådar, som inte direkt har med saken att göra. Nu gör jag ett undantag.

  Att mina partivänner skulle “dissa” den kommunala skolan är nonsens och trams. Tvärtom är den kommunala skolan den tunga basen i vårt skolsystem. Alliansregeringen har utvecklat skollagstiftning och läroplaner. Reformerna av skolväsendet är de största och mest omfattande sedan 1840-talet. På många orter finns det inget alternativ. Det är ointressant vem som driver skolan. Det väsentliga är att våra skolor håller kvalitet och ger våra små de bästa förutsättningarna att utveckla kunskaper och förbereda sig för Livet. Skolor som inte håller måttet ska skärpas upp eller – i värsta fall – stängas. Det gäller samtliga, oavsett huvudman. Skolinspektionen har här både ett stort ansvar och långtgående befogenheter.

 3. Gabriel Broström skriver:

  Det låter bra att du inte (som många av dina partikamrater) dissar den kommunala skolan. Privata alternativ är vär annars det bästa? Du skrev tidigare att du anser att Skolinspektionen ska kontrollera skolan. Hur mycket är du villig att spendera, för att vi ska ha “valfrihet” att få välja riskkapitaldrivna friskolor. Sossarna mobiliserar nu i frågan medan M verkar sova

  https://twitter.com/search?q=http%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fledare%2Flararnas-vittnesmal-ar-chockerande%2F

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen