Alliansen vs Random

Blogginlägg

Nu är jag hemkommen efter en vecka i Visby och den s k “politikerveckan”. Det har varit en som vanligt fascinerande upplevelse med en stor mängd aktiviteter, många tyckanden och en alldeles ofantligt stor mängd deltagare. Politikerveckan har, som jag upplever det, dock blivit mer av en “organisationsvecka”, där massor av myndigheter, kommuner, fackliga organisationer, näringslivsdito och andra intressen tampas om uppmärksamheten i en aldrig sinande ström aktiviteter av allehanda slag.

Rent politiskt kan man efter Almedalsveckan konstatera att det finns ett (1) regeringsalternativ. Det heter Alliansen och utgörs av fyra borgerliga partier, som har bevisat att de klarar av att styra landet och detta även under svåra tider. De uttrycker också en vilja och ambition att fortsätta med detta efter september 2014 och de formerar den politik, som de gemensamt söker väljarnas stöd för. De förbereder sig.

Statsminister Fredrik Reinfeldt underströk nogsamt vikten av förberedelser i sitt tal, som för övrigt slog rekord i antalet åhörare. Stefan Löfvén, som också utropat sig till statsministerkandidat, gör märkligt nog inga sådana förberedelser. Han har inte förklarat med vilka han tänker sig att bilda regering, om Alliansen skulle förlora valet. Än mindre har han presenterat någon politik som utgör något samlat alternativ till Alliansens.  Tiden när Socialdemokraterna ensamma kunde göra anspråk på att regera Sverige är sedan länge förbi. Sossarna har under 2000-talet decimerats till att vara ett parti bland andra. Då duger det inte att avstå från förberedelser. Det duger inte att avstå från att före valet berätta om vilken politik det är som kan drabba väljarna efter det samma. Det är direkt ohederligt gentemot väljarna.

Allt fler företrädare för media tycker om att spekulera i vad som händer efter valet. Det sker då utifrån resonemanget att SD skulle ha en så stark vågmästarställning, att det blir svårt för något av blocken att i minoritet regera landet. Härvid har det spekulerats i att FP skulle tänkas gå armkrok med sossarna och bilda en blocköverskridande regering tillsammans med S och MP.

Det var därför mycket uppfriskande att höra FP-ledaren Jan Björklund avfärda alla sådana tankar, genom att vara både fränt och tydligt avvisande mot både sossar och miljöpartister. Kanske framförallt mot de senare och deras direkt arbetsfientliga politik; “Det är arbete som har byggt det här landets välstånd. Inte ledighet.”

Regeringsfrågan är viktig i alla val och förtjänar att framhållas särskilt i riksdagsvalet 2014. För det finns ju som sagt endast ett regeringsalternativ;  Alliansen. Detta ställs mot tre spretande partier, vilka tillsammans som mest lyckats formera ett suddigt frågetecken. Alliansen vs Random.

LÄNK:

Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen 2013 (SVT Play)

Etiketter

Tappade uppkopplingen