Ännu en skjutning

Blogginlägg

Jag läser om den senaste skjutningen i Sverige. Polisen har gripit en gosse i 15-årsåldern misstänkt för att ha avfyrat 20 skott inne i ett välfyllt köpcentrum utanför Malmö. Två människor är skadade. Händelsen uppges ha sannolik koppling till den gängkriminella miljön.

Det är så vidrigt. En yngling i puberteten som är fullfjädrad gangster och på väg att bli dråpare och mördare. En brutal våldsverkare som, om han befinns vara skyldig, tack vare sin låga ålder kommer åtnjuta straffrabatt och daltande som motreaktion från rättsstaten.

Nu är det ju en pågående händelse. Jag vet inte mer än vad jag läst mig till i nyhetsförmedlingen. Men jag vet dessvärre också att denna skrämmande händelse snart kommer att trängas undan av nya illdåd att läsa om, förfasas över, ta in och försöka förstå. Nya skräckscenarier kommer att drabba andra, oskyldiga människor någon annanstans i vårt land, när samvetslösa gängkriminella tar till vapen och använder dem urskillningslöst där. Horribla händelser fortsätter att staplas på varandra. Det som förr var otänkbart har dessvärre blivit osmaklig och svårsmält vardagsmat i vårt arma land.

Rättsstaten måste slå tillbaka med full kraft. Eller snarare borde göra det. För den saknar dessvärre erforderlig kraft och styrka. Poliserna är för få. Deras befogenheter är otillräckliga. Straffen är för klena och för korta. Straffrabatterna är för många och för generösa.

Det duger inte att planlöst vända på stenar längre. Det krävs mönsterbrytande åtgärder för att tvinga tillbaka de kriminella gängen och strypa deras tillväxt. Det kommer att vara en alldeles oerhört krävande uppgift som kommer att ta lång tid och kräva omfattande resurser för att lösa. Men nu måste vi ta itu med den saken. Nu måste vi visa beslutsamhet och agera. Jag fasar för vilket samhälle våra barn ska ta över om vi låter bli.

LÄNK:

En man död efter skottlossning på Emporia i Malmö – SVT 19 augusti 2022

Tappade uppkopplingen