Ännu en stökig skolstart

Blogginlägg

Så har det då hänt igen. Än en gång har elever i gymnasieskolans årskurs tre kommit berusade till Västerhöjdsgymnasiet på morgonen i samband med skolstarten. Denna gång slutade det i ett antal polisingripanden. Enligt media (Skövde Nyheter och Radio Skaraborg) omhändertogs ett antal elever för fylleri och/eller ohörsamhet mot ordningsmakten. Jag blir, som så många andra skövdebor, både förbannad och upprörd!

Nu väntar, förmodar jag, en trist baksmälla med ett antal samhälleliga åtgärder. Åklagaren lär pröva om någon av de omhändertagna eleverna ska åtalas för sin ohörsamhet gentemot polisen. För det är ju fråga om straffmyndiga människor. Rektorn och utbildningsnämnden har att ta ställning till att tillämpa de disciplinära åtgärder som skollagen medger. Enligt Skövde Nyheter har rektorn uttalat att “det redan nu står klart att elever kommer att stängas av från undervisningen” (Avstängning låter nu mer dramatiskt än det är. För enligt lagen ska den normalt inte överstiga två veckor). Om det bland fylleristerna finns omyndiga elever, kommer även socialnämnden att engageras.

Borde inte vuxna människor i de unga morgonfylleristernas omgivning kunnat sätta stopp innan allt gick över styr? Borde inte föräldrar reagera mot att deras ungdomar ger sig ut på kalas en tisdagskväll före den första skoldagen? Särskilt när de rimligtvis borde ha kännedom om den motsvarande incidenten föregående år? Jag tycker nog det, men jag vet så klart inte några detaljer om när och var ungdomarna berusade sig.

Skolstartsfyllan tycks vara på farlig väg att utvecklas till en mycket dålig tradition. Det är långt ifrån smickrande för Skövde, som ju när ambitionen att vara en “välrenommerad utbildningsstad”. I en sådan får inte skolstarten årligen bli en polissak. Nu förväntas så klart skolan och kommunen ta krafttag och göra vad de kan för att bryta en i grunden sjuk företeelse. Det är viktigt. Men det viktigaste är att föräldrar nu slår sig ned vid köksborden, talar med sina tonårsbarn och förklarar: Detta är inte okej!

Tappade uppkopplingen