Återfallsförbrytare ska avtjäna hela strafftiden

Det drar ihop sig till länsförbundsstämma för Moderaterna i Västra Götaland. Den 14 maj hålls stämman i Uddevalla. Tillsammans med Jonas Ransgård, Göteborg, motionerar jag om att slopa den villkorliga frigivningen för återfallsförbrytare. Enligt gällande lag ska den som dömts till fängelsestraff friges villkorligt efter det att två tredjedelar av det tidsbestämda straffet avtjänats. Moderaterna vill ändra detta till att vara tre fjärdedelar för återfallsförbrytare.

Vi menar att den nuvarande ordningen är oacceptabel och att Moderaternas förslag till skärpning är otillräcklig. 40 % av dem som döms till fängelsestraff återfaller i brottslighet inom tre år efter det avtjänade straffet. Bland dessa återfinns flera livsstils- och yrkeskriminella. Den organiserade brottsligheten orsak till mycket av påfrestningar och lidanden för människor samt omfattande kostnader för vårt samhälle. Därför är det särskilt angeläget att de som ofta återfaller får färre möjligheter att begå brott.

Den som upprepat förfaller i brottslighet och döms till frihetsberövande ska ha anses ha förverkat sina möjligheter att kunna friges villkorligt före det att straffet avtjänats i sin helhet. Från och med andra gången på kåken ska det vara full tid som gäller.

LÄS MER:

Motion: Återfallsförbrytare ska ej medges villkorlig frigivning
Skaraborgare vill slopa villkorlig frigivning – Lidköpingsnytt 06 maj 2016
Vill avskaffa villkorlig frigivning – SLA 06 maj 2016

Tappade uppkopplingen