C gör Sverige till bananrepublik

Blogginlägg

Idag röstade en majoritet ned Moderaternas initiativ om misstroendeförklaring riktad mot statsrådet Annika Strandhäll. Bland de partier, som valde att skydda ministern som har agerat både märkligt och klandervärt, återfinns naturligtvis Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men också Centerpartiet.

Före valet var just Centerparti högljutt kritiskt till Strandhälls politiskt motiverade sparkning av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Det var då. Ny råder nya tider och nya seder. Nu har centerpartisterna funnit sin roll som stödhjul åt Socialdemokraterna. Hur Centerpartiet har kompenserats för att tolerera Strandhälls fortsatta framfart som socialförsäkringsminister är inte känt.

Med detta agerande framstår inte bara Centerpartiet på nationell nivå som djupt inkonsekvent. Det undergräver och skadar tilltron till regeringen som funktion. För det handlar om en minister som tillåtit sig att utöva den grövsta formen av ministerstyre, genom att av partiegoistiska skäl avskeda en myndighetschef. Och som därefter har försökt att skyla sitt tilltag med uppenbara lögner. Det är häpnadsväckande att en sådan skrupulös minister åtnjuter det svenska parlamentets förtroende. Centerpartiet har med sitt agerande bidragit till att föra Sverige mot något som påminner om en bananrepublik.

LÄNK:

Strandhäll (S) klarade omröstning – SVT 28 maj 2019

Tappade uppkopplingen