Centern har krupit in i S-buren

Blogginlägg

Under nästa vecka kommer vårändringsbudgeten hanteras i riksdagen igen. Allt ljus kommer då återigen att kastas på den politiske vilden och förre vänsterpartisten Amineh Kakabawe. Än en gång kommer hon att ställa olika skruvade krav för att ge S-regeringen det stöd och den röst den behöver för att få budgeten genom riksdagen. Hennes krav lär som vanlig gå bortom och utanför den ändringsbudget som frågan faktiskt handlar om. Sannolikt lär Socialdemokraterna återigen lydigt gå henne tillmötes med löften och uppgörelser vilka riskerar att ytterligare grusa Sveriges NATO-förhandlingar med ett motsträvigt Turkiet.

Så hade det naturligtvis inte behövt vara och så hade det inte behövt bli. Statsminister Andersson borde ha accepterat det faktum att hon saknar majoritet i parlamentet. Hon borde därmed ha eftersträvat bredare stöd och marginal än det från en oberäknelig extremistvilde. Det hade krävt utsträckta händer och politiska kompromisser. Det har inte regeringschefen tagit initiativ till.

Centerpartiet, vars ledare tidigare sagt sig eftersträva överenskommelser i ”den breda mitten”, är en bidragande orsak till att en vänsterextremist nu sitter med utslagsröst i budgetfrågan. Annie Lööf sa nej till en mer medveten uppräkning av försvarsanslagen, nej till ytterligare ett vapenpaket till de tappra försvararna av Ukraina, nej till ett anslag som skulle underlätta för Polisen att få bukt med det orättfärdiga passkaoset och nej till en ordnad och ansvarsfull uppräkning av ersättningarna till landets pensionärer. Hon sa istället ja till Magdalena Andersson. Hon sa ja till att ge Kakabawe ett ohälsosamt stort politiskt inflytande.

I och med att Centerpartiet nu har krupit in i sosseburen har de politiska blocken har gjort återtåg i svensk, nationell politik. Låt vara att de inte ser ut som vi är vana vid att de brukar göra. I höstens val står vänster mot höger. ”Den breda mitten” har blivit kanylsmal.

Möjligen bör ändå åren av politisk röra och obegripliga piruetter i parlamentet vara vid vägs ände vid periodens slut. Om inte nya vildar ställer till det förstås.

Tappade uppkopplingen