Dags för snusförnuft i EU

Blogginlägg

Vid sidan om Sveriges mirakulösa och bragdmässiga kvittering mot Tyskland i VM-kvalfotbollen, är det “snushärvan” i Bryssel och EU som är dagens händelse. EU-kommissionären med ansvar för hälsofrågor, en maltesare vid namn John Dalli, avgår efter att ha anklagats för korruption. En annan maltesare, med tydlig anknytning till kommissionären, anses ha krävt pengar från den svenska tobakstillverkaren Swedish Match för att lyfta snusfrågan i EU.

Om anklagelserna är sanna är detta – på ren svenska – överjävligt! Och att anklagelserna inte är helt grundlösa tyder ju kommissionärens avgång på. För EU som institution är detta en stjärnsmäll. Det händer samtidigt som Euro-samarbetet knakar i fogarna och EU-kritiska rörelser vinner terräng på olika håll i Europa. Bilden av bedrägeri och korruption är inte vad organisationen nu behöver.

Jag är i grunden mycket EU-positiv. Samarbetet har haft stor betydelse för européernas trygghet, säkerhet, frihet, rörlighet och välstånd. Men jag är också kritisk till en hel del av den verksamhet som den ständigt svällande, byråkratiska kolossen lägger under sig och lägger sig i.

En fråga, som för mig alltid har varit alldeles obegriplig, är EU:s styvmoderliga behandling av det svenska, blöta snuset. Jag har aldrig begripit varför denna harmlösa produkt prompt ska mötas och hindras vid gränsen till kontinenten. Nu inser jag att det kanske inte har haft så mycket med goda argument och sakliga skäl att göra. Det har istället handlat om solkig och smutsig korruption.

I den märka besvikelsen kan jag nu ändå se något positivt. Snusfrågan kan av anständighetsskäl inte längre avfärdas med ohållbara svepskäl och för avgörande hänvisas till girigbukars stängda rum bortom offentlig insyn. Det kan faktiskt alltså komma något gott ur det här! Snart kan även fransosen kanske njuta lyckan av en pris ljuvligt, svenskt snus!? Det är dags för snusförnuft i Europa!

LÄNKAR:

Svenska Dagbladet har en bra och sammanfattande artikel om händelsen.

Den som är engagerad i snusfrågan bör följa den svenske Europaparlamentarikern Christofer Fjellners (M) blogg. Christofer har fört en lång och tålmodig kamp för snuset i Europa.

I ett tidigare inlägg på denna blogg berömde jag den svenska regeringens tydliga ställningstagande för snuset i Europa.

Etiketter

Tappade uppkopplingen