Dissa inte Cementa

Blogginlägg

Jag sitter och bläddrar i en bunt SLA-tidningar. De senaste veckorna har varit fulla av intensivt arbete och jag har knappt varit hemma i Skövde och än mindre läst ortens tidning.

Nu läser jag i alla fall att vännerna i Folkpartiet den 22 juni presenterade sitt kommunala handlingsprogram för den kommande perioden. Jag noterar att partiet fortsätter att framhärda i sin aversion mot Cementafabriken och det tycker jag är lite trist.

Cementa, tidigare Gullhögen, har varit verksamt i vår kommun länge. Detta då Billingens rikliga tillgång på kalksten gör det lämpligt att bryta sten och tillverka cement och betong här. Stenen ur Billingeberget används i byggnader och konstruktioner i både Sverige och i omvärlden, eftersom cement och betong är en exportprodukt. Jag ser inga hinder till att detta ska fortsätta, så länge verksamheten bedrivs inom de gränser som miljölagstiftningen anger. För detta sker ju också löpande kontroller och tillståndsprövningar av myndigheter och miljödomstolen.

85 personer arbetar på Cementa i Skövde. För inte så länge sedan slog fordonsindustrins kris hårt mot Västsverige och Skövde. Varslen stod som spön i backen. Skulle folkpartisterna – om det hade varit val för ett år sedan – då lika frejdigt utropat krav på avveckling av ytterligare 85 industrijobb i staden? Jag menar att vi ska slå vakt om vår tillverkningsindustri i Skövde och Västsverige. Vi behöver alla våra jobb och då är det för mig svårbegripligt att några tillåter sig att peka ut vissa verksamheter och jobb som mindre välkomna och önskvärda. Jag vill att Skövde ska vara inbjudande,  tillåtande och uppmuntrande mot företag av olika slag att utvecklas i vår kommun. Visst ska vi anstränga oss för att nya, framtidsinriktade verksamheter ska lockas att etablera sig och växa här. Men vi ska akta oss för att diskvalificera befintliga företag inom vår tillverkningsindustri, döma ut dem som passé och ej längre önskvärda. Den lyxen har vi inte råd att unna oss, menar jag.

2 Replies to “Dissa inte Cementa”

  1. andersg skriver:

    Så är det. Tack för feed back!

  2. Peter skriver:

    Mycket bra skrivet. den dagen vi inte vill bygga mer fastigheter och utveckla samhället.den dagen försvinner bruket.jobbar själv där.

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen