Dyster decemberöverenskommelse

Blogginlägg

En i det närmaste osannolikt vankelmodig statsminister och regeringsoduglig regering fick idag en oväntad julklapp. Den kallas Decemberöverenskommelsen.

Decemberöverenskommelsen innebär att Stefan Löfvén (S) räddas från sitt inmålade hörn och det egenhändigt aviserade nyvalet. Han frälses också från omaket att utifrån kompromisser behöva formulera en politik som får tillräcklig anslutning för att kunna passera riksdagen. Istället kan han idag spela sin favoritroll som den store Förhandlaren, trots att det är hans tondöva klumpighet som har lett fram till krisen (Expressen och DN kan idag berätta att han sånär lyckades haverera även den överenskommelse som skulle bli hans räddning).

De borgerliga partierna lovar nu att utan strid lägga ned sina vapen i alla frågor som majoriteten kan baka in i en budget. De politikområdena som borgerligheten ska medges påverkan i är försvaret, pensionerna och energipolitiken. I gengäld ska Alliansen, under förutsättning att den då är större än vänstern, på motsvarande vis få härja fritt med regeringsmakten efter 2018 års val med S och MP som passivt transportkompani. Åtminstone i en mandatperiod. För överenskommelsen sträcker sig inte längre än till 2022.

Inledningsvis gäller Alliansens budget som riksdagen beslutade om. Det är för övrigt samma budget som fick Löfvén att lova att avgå hellre än att administrera. Redan från vårpropositionen kan han nu börja nagga budgeten i kanten. Då lär till exempel de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga ryka, medan Alliansen avtalsenligt, lojt och lydigt lägger ned sina röster i riksdagen.

Det framgår säkert av ovanstående att jag inte tillhör dem som applåderar Decemberöverenskommelsen. Jag kan inte försvara att oppositionen på detta vis lägger sig platt för regeringsmakten. Jag kan inte se att det är ansvarstagande att borgerligheten passivt släpper igenom en vänsterpolitik signerad Romson (MP) och Sjöstedt (V). En politik som vi på goda grunder menar är direkt skadlig. Ett politiskt partis plikt måste alltid vara att försöka få igenom sin politik. Om man saknar majoritet får man acceptera att göra vissa avkall och ingå kompromisser. För politiken är inte digital. Den är inte av eller på, svart eller vit, allt eller inget. Förhandlingar och kompromisser är ansvarstagande. Ett sådant ansvar har statsminister Löfvén (S) visat sig vara oförmögen att ta. Nu har Alliansen låtit honom komma undan med det. Det beklagar jag.

 LÄNKAR:

Samtalen nära krasch – Expressen 27 december 2014
Spelet bakom decemberöverenskommelsen – DN 27 december 2014

3 Replies to “Dyster decemberöverenskommelse”

 1. andersg skriver:

  På min blogg kan “du” läsa mycket av de tankar och idéer jag har för politikutvecklingen på olika områden. “Du” återfinner ingenting av det trams som “du” tillskriver mig.

  Nej, jag vill inte ha politiska soppor. Sådana undviker man genom att göra politiska överenskommelser i sak om politikens innehåll. Stefan Löfvén borde således ha lagt en budget, som kunde tolereras av en majoritet i riksdagen. Precis som Alliansen skulle behöva göra i samma sits. Det är att ta ansvar. Den uppgiften var statsministern övermäktig.

 2. sur tant skriver:

  Vi är ett gäng här som inte röstade för detta och lämnar nu Alliansen.

 3. Will Hauguth skriver:

  Pajkastningen fortsätter ser jag. Suck. Hur vore det att fokusera på vad “du” vill att Sverige ska göra i framtiden? Sälja ut mer av våra gemensamma tillgångar? Konstruera ännu effektivare blöjor om vi nu ska kasta paj på varandra? Hur vore det med lite mer konstruktivt tänkande. Omvärldsanalysen av det Svenska valet är tämligen klar med att väljarna inte vill fortsätta privatisera ut mer av statens tillgångar. Så hur bör en rätt-trogen moderat fortsätta sitt tänkande? Genom att fortsätta med att hamra in något som svenskarna tydligen inte är intresserade av? Eller ska man fårhålla sig till hur det verkligen gick och försöka utveckla sitt tänkande. För min del så är det ett ganska enkelt förfarande. Hur är det med ditt? Jag tycker att samtliga partier har tagit sitt ansvar i och med denna överrenskommelse. Om nu det blir så ( gud förbjude) att alliansen får miniortetsmajoritet nästa val, vill du ha samma soppa en gång till med en fälld alliansbudget och extraval mm mm?
  Nä, tänkte väl det. Det är essensen av att ta ansvar!

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen