Elitsatsning är ej kommunens ansvar

Blogginlägg

Jag gillar Skövde AIK. Jag har följt åtskilliga matcher på Södermalms IP. Jag har glatt mig åt framgångarna. Jag minns med förtjusning den magiska stämningen på ett fullsatt Södermalms IP när SAIK tog sig an Holmsund på 80-talet och lyckades säkra avancemanget till division ett södra! Och jag har lidit av motgångarna. Jag sörjde på läktaren när laget året därpå föll ur ettan och jag förfasades när laget några år senare rasade igenom seriesystemet. Jag vill så klart att det ska gå bra för Skövde AIK och visst är det en vacker dröm att SAIK skulle nå Allsvenskan, som man faktiskt kvalade till 1970.

Men när klubbens ordförande (SLA 02 DEC 14) skriver att det är kommunens ansvar att tillsammans med näringslivet ta fram en plan för elitlagssatsning, håller jag inte med alls. Kommunen kan förvisso vara – och är det också – delaktig genom att tillhandahålla fritidsanläggningar av olika slag samt föreningsbidrag för att möjliggöra ungdomsidrott på bredden. Men det är inte kommunens ansvar att föra SAIK till Allsvenskan. Det är SAIK:s eget ansvar att engagera de sponsorer och samla det kapital som krävs från det lokala näringslivet.

Det finns i vår bygd en märkligt utbredd uppfattning om att om något ska ske, så är det kommunen som ska göra det. Och det med skattebetalarnas medel. Detta är en mental begränsning, som knappast bidrar till att föda eller göda elitserielag.

Idén om att kommunen ska vara alla goda gåvors givare och vara engagerad i allt riskerar faktiskt att leda till att kraften i det civila samhället urlakas och försvagas. Den leder till att respekten för och hushållningen med skattebetalarnas medel urholkas. Därför är det viktigt med tydliga avgränsningar för det kommunala ansvaret och åtagandet.

LÄNK:

Varför få elitlag i Skövde – SLA 02 december 2014

Etiketter

Tappade uppkopplingen