En första kommentar om valet

Blogginlägg

Moderaterna var uträknade på förhand. Prognoserna skvallrade om skarp nedgång och nyhetsredaktionerna ägnade mycket möda åt att med illa dold förtjusning spekulera i partiets och dess ledares framtida öde. Spelteoretiserandet stod än en gång i vägen för det politiska innehållet.

Så kom valresultatet. Minskningen var blygsam. Regeringsmakten är inom räckhåll. I Skaraborg behåller M sina båda riksdagsmandat.

Med det sagt är det naturligtvis märkligt att inte Moderaterna lyckats bättre, utifrån det faktum att riket i flera avseenden befinner sig i kris. Utvecklingen för kriminaliteten, utanförskapet, tillväxten och elpriserna vore uppenbara skäl att byta regering och söka sig från de partier som under åtta år fört landet mot oredan. Ändå blev det jämnt och ändå ökade regerings- och maktpartiet Socialdemokraterna.

Sannolikt har de ideliga och missvisande opinionsmätningarna gjort sitt till. Resultaten av dessa tveksamma temperaturmätare har varit föremål för mycket av diskussionen i och rapporteringen om valrörelsen. Att S i flera frågor bytt ståndpunkt fem i tolv, duckat debatter och låst in och gömt undan flera ansvariga statsråd gör sitt till. Taktiskt skickligt. Demokratiskt tveksamt.

Att det är SD som är valets segrare är ett misslyckande för Moderaterna. Vi har tonat ned skiljelinjerna mellan M och SD och istället understrukit samsynen på ett antal förvisso fundamentalt viktiga områden.

Moderaterna backar rejält i Stockholm och tappar även i de båda andra storstäderna. Moderaterna har blivit mer av landsbygdsparti. Centern, som så gärna vill göra anspråk på att vara just det, är valets förlorare. Den ”breda mitten” har tunnats ut betänkligt.

Än har inte alla röster räknats. Så sker på onsdag och därefter följer en spännande räkning av personröster. Ett regeringsskifte förefaller kunna ske. Det är betydelsefullt, efterlängtat och nödvändigt.

Tappade uppkopplingen