Extraordinära händelser kräver extraordinära åtgärder

Blogginlägg

Våldsamheterna i Malmö har eskalerat bortom alla gränser. Igår avrättades en 15-årig pojke och en annan yngling skadades allvarligt i skjutningen. En ung kvinna misshandlades till livshotande skador några kvarter därifrån. Det är de senaste dygnets händelser i en lång kedja av brutala illdåd i staden.

Rättsstaten har förlorat kontrollen. Konsekvensen är att värnlösa människor tvingas leva som potentiella offer för gängkriminalitetens otyglade ondska. Det är helt oacceptabelt!

Extraordinära händelser kräver extraordinära åtgärder. Jag och Moderaterna i Västra Götaland har föreslagit att militär ska kunna understödja polisen vid allvarliga och samhällshotande situationer. Situationen i Malmö är, menar jag, just så allvarlig att det vore fullt rimligt att staten kraftsamlade personal och resurser för att återta kontroll, skydda liv och egendom samt återställa ordning. Medverkan från militära förband då skulle ge förutsättning för yttäckande och trygghetshöjande patrullering och den skulle bidra till uthållighet i en mycket krävande polisoperation.

Tyvärr nappade inte partistämman på den idén. Det var ett misstag, anser jag. En förändrad lagstiftning hade varit ett värdefullt verktyg i den akutväska som måste fram för att häva och vända en bedrövlig och skrämmande utveckling. Jag hoppas att politiker i riksdagen är beredda att tänka om och driva på för en mer verklighetsanpassad lagstiftning. Att S-MP-regeringen skulle ta något vettigt initiativ har jag givit upp hoppet om.

LÄNK:

Tonåring sköts ihjäl på pizzeria i Malmö – SVT 10 november 2019

Tappade uppkopplingen