Fake news

Blogginlägg

“När krögaren Leif Mannerström fick höra att Skövde kommun skulle dra in äggen till de gamla på söndagar blev han förbannad”. Så inleder Skövde Nyheter sin artikel om ett “ägguppror” som en trio varmhjärtade krögare skulle starta i Skövde. Artikeln publicerades under tisdagen och delades på tidningens Facebook- och Twittersidor.

Nu är det ju dock så att Mannerström inte har någon orsak att vara förbannad. Några beslut om några minskade äggransoner har inte fattats, varken av politik eller av tjänstemän. Äggen kommer alltså att fortsätta serveras så som de tidigare har gjort på Skövde kommuns äldreboenden. Ingen har haft en tanke på något annat. Den informationen kunde både krögaren och journalisten fått om de hade bemödat sig med att lyfta luren för ett samtal med Skövde kommun. Det gjorde inte någon av dem. Lockelsen av en eggande (!) rubrik och välklickad artikel blev uppenbarligen så stark att god publicistisk sed nonchalerades och sattes åt sidan.

Idag uppges Mannerström ha grundat sin uppfattning på “ett tips från personal i Skövde kommun”. Skövde Nyheter hävdar i sin tur att tipset kom in sent och att man därför inte hann att kontrollera det. Med dessa ursäkter till ursäkter tyckte sig journalisten ha fri lejd att okritiskt ta sig an Mannerströms missuppfattning och anrätta sin bluffnyhet.

Många är nu de som har blivit vilseledda och som utan saklig grund har förfasat sig över den småaktiga kommunens illasinnade behandling av gamla människor. Möjligen är det lika många som har rörts över hur de godhjärtade krögarna ridderligt skyndat fram med ägg ur skinande korgar. Kommentarsfältet fylldes snabbt av indignerade människors upprörda kommentarer och många valde och väljer fortfarande att okritiskt dela “nyheten” vidare. För bluffartikeln ligger kvar och är alltjämt tidningens mest lästa artikel. Internet never forgets. Så fortsätter den att genererera för tidningen säkert välkomna klick och visningar.

“Det är inte fel att röra om i grytan ibland”, hälsar Mannerström. Men den här gången är det en illaluktande röra som mästerkocken har snott ihop. Äldre och anhöriga oroas. Verksamheter och medarbetare misstänkliggörs och vanäras. Skövdes namn och varumärke solkas. Allt i onödan. Allt utan grund.

Gör jag en höna av en fjäder? Jag tycker inte det. I en tid där trollproducerade fake news tar stor plats i informationsflödet behövs det en motvikt av tillförlitlig journalistik. Traditionell media har därför ett stort ansvar för att publicera korrekt information. Och när det blir fel, ty det är ju mänskligt att fela, ska den agera för att minimera skadan. Medarbetarna på Skövde Nyheters redaktion har en del att prata om, tycker jag.

LÄNK:

Felaktigt tips bakom äggupproret – Skövde Nyheter 27 juni 2018
Stjärnkrögare startar ägguppror i Skövde – Skövde Nyheter 26 juni 2018
Kommunen om Manerströms ilska: “Inget beslut att inte servera ägg” – Skövde Nyheter 26 juni 2018

2 Replies to “Fake news”

 1. andersg skriver:

  Bra att Du reagerar och har kontaktat redaktionen. Visst är det tidningen som har ansvaret, inte de glada kockarna.

 2. Philip Segell skriver:

  Bra skrivit Anders.
  Jag mailade igår till artikelförfattaren, och undrade över hans källkritik.
  Svaret blev att det borde vara de tre “matexperterna” som borde varit källkritiska, inte han.
  Bedrövlig journalistik, skäms SN!

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen