Fattig debatt

Blogginlägg

I aftonens kommunfullmäktige avhandlades bland annat en S-motion om fattiga barn. Frågor om utsatta barn är viktiga. De förtjänar att diskuteras under mer seriösa former än kvällens möte förmådde. Tyvärr uppvisade sossarna en allt för otyglad iver att politisera frågan. Tillsammans med sina hejdukar på vänsterkanten tillsåg de att argumentationen blev ovärdigt fattig och stundom rentav gick överstyr.

Bakgrunden till sossarnas motion är nu inte konstaterade missförhållanden i Skövdes skolor, utan ett nationellt partiprojekt, initierat av den kortvarige partiledaren Håkan Juholt. S-motionärerna krävde i sin motion lokala regler, som förbjuder avgifter i samband med skolutflykter och som ställer rigida krav på lagad skolmat, även i samband med friluftsdagar.

Jag redogjorde för skolnämndens – och även kommunstyrelsens – uppfattning. Den svenska skolan är enligt lag avgiftsfri, men medger ändå att smärre avgifter tas ut vid enstaka tillfällen i samband med bl a skolutflykter och friluftsdagar. Hur dessa mindre avgifter tas ut regleras noga i anvisningar från myndigheten Skolinspektionen. Reglerna är rimliga och innebär, som jag ser det, att föräldrar inkluderas i skolverksamheten snarare än det motsatta. Det finns ingen anledning för Skövde, som är en av Sveriges billigaste kommuner att leva i, att ha lokala särregler på området. Skolinspektionens regelverk är tillräckligt. Min uppfattning är att det ligger inom ramen för föräldraansvaret att bre smörgåsar och packa i sitt barns ryggsäck inför skridskoåkningen på Billingehus. Min uppfattning är också att chefer och medarbetare i Skövdes skolor hanterar detta på ett utmärkt sätt och med en god portion omdöme.

Denna uppfattning delades dock inte av högljudda vänsterkrafter. Den uppskruvade diskussionen kom märkligt nog att handla mycket om mat. “Skollunchen är den enda mat som flera barn överhuvudtaget får i magen”, menade en sosse. “En kokt varmkorv på en friluftsdag är inte en fullvärdig måltid”, skrek en vänsterpartist. En miljöpartist gjorde upprepade och misslyckade försök med att hävda att Moderaterna betraktar den lagstadgade skolmaten som ett bidrag.

Övertonade överdrifter. Vi vet alla att Skövdes barn faktiskt överlever utan skolmat under loven. Vi är också flera föräldrar (tror jag) som själva serverar våra barn varm korv med bröd som snabb lördagslunch i hemmet utan att skämmas. Vi vet också att borgerligt styrda Skövde kommun håller en nationellt sett mycket hög standard på sin skolmat. Men med sådan vulgärargumentation förflöt debatten och ivriga vänsteragitatorer avlöste varandra i talarstolen.

Sans och balans i debatten tillfördes emellertid på ett imponerande sätt av Emad Hanna (KD) och Shorik Adam (C). Båda betonade föräldraskapets betydelse. Den senare sa (som jag minns det): “Att bre smörgåsar till sina barns utflykt är inte en fråga om pengar. Det handlar om kärlek”. Klokt och kärnfullt sammanfattat.

Så lyckades alltså Skövdes vänster med förenade krafter marginalisera en fråga som är både viktig och angelägen. För det handlar om större sammanhang än en varm korv. Det handlar naturligtvis om att betona föräldrarnas ansvar för sina barn. Men det handlar än mer om vårt samhälles ansvar för att få människor i arbete, så att de klarar sin försörjning och har makt och kontroll över vardagen. Detta har varit och är den borgerliga regeringens främsta mission. Det handlar också om att det offentliga, genom sund ekonomisk hushållning, ska ha styrka att stödja samhällets svaga även vid tider av kris och lågkonjunktur. Där har både vår regering och vi i Skövde kommun varit framgångsrika. En sund ekonomisk förvaltning innebär också att kommunalskatten kan hållas nere. Skatten är en tung post för hushåll med knappa marginaler.

Det handlar även om att åstadkomma en skola, som verkligen ger barn de bästa möjligheter att utvecklas, oavsett bakgrund och ursprung. Där är vi tyvärr inte idag, varken i Skövde eller i Sverige. Barn till svenskfödda akademiker har fortfarande mycket större möjligheter att lyckas i skolan än andra barn. Men även här för vår regering en medveten politik med en rad välkomna reformer. Lokalt i Skövde arbetar vi också med att höja kvalitén och vidtar åtgärder för att bättre kompensera socioekonomiska skillnader.

Det handlar, till sist, om att upptäcka, ta sig an och stödja de barn och familjer som behöver hjälp och stöd. Det är ett ansvar som åvilar oss som medmänniskor, men också som samhälle. Barn får inte fara illa. Inte i Skövde eller någon annanstans.

2 Replies to “Fattig debatt”

 1. Anders G skriver:

  Jag imponeras av Ditt engagemang och tycker, även om Du inte identifierar Dig som moderat, att Du skulle tillföra mycket genom att engagera Dig politiskt. Frågorna om människans ansvar och drivkrafter, föräldraskapets betydelse och idén om att man ska kunna leva på arbete är jätteviktiga att värna och vårda i ett sunt, fungerande samhälle. Varmt tack för Ditt inlägg.

 2. Sofia K skriver:

  “Barn till svenskfödda akademiker har fortfarande mycket större möjligheter att lyckas i skolan än andra barn” Ditt citat.

  Ditt citat tog jag i din text, tackar, allt handlar inte om pengar. Är en ensamstående mamma som har överlevt i över fyra års tid utan A-kassa på ett deltidsarbete.

  Alla akademiker får inte jobb i paritet med sin utbildning utan får nöja sig med ett enklare. Tack vare jobbskatteavdraget slipper jag förnedras i en åtgärd där man får känna sig “mindre värd” som praktikant utan jag kan överleva på ett arbete som inte anses värdigt då det är på timmar men ständigt på timmar som jag lever på!

  Är akademiker och har flyttat till Skövde för att dottern går på gymnasiet. Hon har fina betyg och kanske klarar hon att komma in på läkarlinjen. Mat finns alltid på bordet och vi är med i flera föreningar. Föreningsavgifter kan man ofta vänta med, det är bara att tala om för någon i styrelsen att man vill avakta en månad om man har räkningar som skall betalas och det går ofta alldeles utmärkt.

  Min dotter har fina betyg trots att jag väljer att leva på ett deltidsarbete som är ungefär på fattigdomsgränsen och något lägre när CSN har fått sitt. Jag är ju akademiker, mor och dotter deltar i flera föreningar, vi har båda god hälsa men våra inkomster är små, mycket små.

  Förstår inte Monica med flera att om man drar in en utflykt ökar klyftorna? En skolutflykt får man oftast information om flera veckor innan och det är ju dyrare att färdas både förälder och barn till ett utflyktsmål. Genom att resa i grupp får barnen mer för pengarna. Fattiga barn har chans att komma ut om inte föräldren har råd att betala både för sig och barnet privat.

  Är trött på att idiotförklras av S då fattiga enligt dem är “en samling lågutbildade individer, med drogproblem, dålig hälsa och ungar som inte klarar skolan”. Detta stämmer inte och vi klarar oss faktiskt. Visst vill jag ha ett bättre betalt jobb men varför skulle min dotter inte klara av skolan lika bra som alla andra? (Hon var ju bäst i nian i sin fd kommun trots att klassen var en mix av framgångsrika företagare, påolitiker så var det MIN FATTIGA DOTTER som hade 4,8 i snitt. (översatt 14 MVG, 3 VG)

  Vi är människor och inte bara fattiga. Jag är lika god som alla andra trots mitt deltidsarbete, varför skall vi samlas in i en grupp där man tycker synd om oss och ger oss egenskaper som vi saknar pga av en mager spargris…

  Folk kan bli arga ett en fattig mamma uttalat sig med hela sitt hjärta. Är inte Moderat men i barnfattigfrågan har ni rätt…

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen