Finansministern kramar värnskatten

Blogginlägg

Jag hör finansminister Magdalena Andersson (S) i sitt tal i Almedalen förklara att hon inte uppskattar alla delar av Januariöverenskommelse. Hon nämner att hon särskilt ogillar avskaffandet av #värnskatten. Detta trots att hennes eget departement i en promemoria redovisat att avskaffandet av denna skatt på utbildning och arbete faktiskt betalar sig. Det är en skadlig skatt som inte ger mervärden.

Men finansministern ogillar alltså att skatten avvecklas. Hon tycks anse att straffbeskattning av arbetsamma och framgångsrika människor har ett överordnat, ideologiskt motiverat egenvärde.

Det är sorgligt att finansministern och Socialdemokraterna vill trycka ned och kväsa dem som utbildar sig, går före, tar risker och driver på utveckling och tillväxt. Eller i värsta fall motivera dem att lämna Sverige för något annat land. För det är ju dessa människor och deras arbete som genererar de resurser som politiker så gärna ta sig an att fördela.

Jag är förvisso nöjd med att sossarna nu får ta sig an att montera ned den skatt som de uppenbart värderar så högt av ideologiska skäl. Skatten borde ha rykt redan under de åtta borgerliga åren. Men givetvis skulle Sverige må bättre av att styras av en riktig borgerlig, regering som kan föra riktig, borgerlig politik.

Tappade uppkopplingen