Flygfärdigt på Fjärilskolan

Blogginlägg

FlyttkartongIdag på morgonkvisten tog jag en sväng förbi Fjärilskolan, där Stöpenskolan numera tillfälligt huserar i väntan på att den ordinarie skolbyggnaden ska genomgå välbehövlig och efterlängtad renovering. Det torde inte ha undgått någon skövdebo att flytten av Stöpenskolans skolans pinaler från Stöpen till Ryd inte löpt friktionsfritt. I förra veckan beslutades om förlängning av julledigheten får elever i årskurs sju och åtta för att vinna ytterligare tid för uppackning, iordningställande och förberedelser i de “nya” lokalerna.

Därför var jag så klart nyfiken på läget idag, när nu eleverna äntligen börjar vårterminen. Visst flyttrelaterat arbete pågick ännu. I dörren mötte jag en kommunanställd i full färd med att bära ut tomma lådor på en pall. Några kartor och vita dukar låg på bord och väntade på montering och två bildkanoner återstod tydligen att skruvas upp. Vaktmästaren var fullt sysselsatt med detta och flera andra detaljer, som tillsammans bildar helhet, inramning och pedagogisk miljö.

Överallt på arbetsplatsen var det full fart. Lärare och övriga medarbetare anslöt efter hand på morgonen och tog omedelbart itu med att göra de sista förberedelserna för dagens första lektioner. I lärarrummet utbyttes snabba tjänstesamtal kring planering, lokalbyten och elever. Några såg till att med gemensamma krafter bemästra inställningarna i datorerna, så att burkar och skrivare skulle kunna kommunicera i det nya nätverket. I köket förbereddes lunchen för full styrka. Kl 0845 vällde sedan eleverna från skolbussarna in i korridorerna, där de togs emot av lärare och introducerades i den nya miljön.

Min morgonvistelse på skolan var nästan som att att återuppleva den karaktäristiska morgonatmosfären på ett utbildningskompani med värnpliktiga; Högt tempo, starka ambitioner, tydlig målmedvetenhet samt god och hjärtlig anda. Mitt intryck är att medarbetarna på ett mycket förtjänstfullt sätt hanterat och bemästrat de friktioner som uppstått i och med förflyttningen. Nu hoppas och tror jag att den tillfälliga vistelsen i Ryd ska bli bra och utvecklande för både elever och medarbetare. Lycka till!

Etiketter

Tappade uppkopplingen