Föga ändamålsenlig snusreglering

Blogginlägg

 

Snusdosa

På tisdagen presenterades Tobaksdirektivutredningens slutbetänkande. Utredaren föreslår “en ändamålsenlig reglering av snus”. För vem den ska vara ändamålsenlig framgår inte. Inte är det för snuskonsumenter i alla fall. För det är klart att förslaget, som riskerar att bli lag, ska göra det avsevärt krångligare och ännu dyrare för de människor (20,3 % av männen och 3,5 % av kvinnorna) som väljer – och betalar för – det harmlösa nöjet att stoppa en pris snus under läppen.

Snuset ska, enligt utredaren, inte längre klassas som livsmedel. Istället för att, som nu, Livsmedelsverket utövar tillsyn över tillverkning och produkter ska det i framtiden vara Folkhälsomyndigheten. Alltså den myndighet som nu utan saklig grund ägnar sig åt att intensivt propagera för tesen om snusets fördärvlighet.

Utredaren avstår förvisso från att förorda en befarad reglering av smaker på snuset, men föreslår istället att smaksättningen (såsom lingon, hjortron, lakrits, mint etc) ej längre ska få anges på dosan. Konsumenten ska istället tvingas till krånglet att söka denna information på en särskild lista i butiken.

I denna butik ska snuset heller inte exponeras. Det ska i framtiden förvaras dolt bortom all insyn och överlämnas över disk efter att betalning har skett. Försäljning föreslås dessutom att bli tillståndspliktig. Man kan ana vad det för med sig i form av administration av ansökningar, myndigheternas kontroller o.s.v. Det kommer inte att vara gratis. Kostnaden lär slutligen läggas på dosan, vilken redan tyngts av eskalerande beskattning. Dosan kommer för övrigt, om det är påssnus, enligt lag innehålla minst 20 portioner. Utredaren har inte slarvat med detaljerna.

Alliansregeringen förde en heroisk och framgångsrik kamp mot EU-administrationen för att skydda och bevara det svenska snuset. Nu har vi istället en S-MP-regering som med nationell lagstiftning slår undan benen för denna inhemska och relativt harmlösa tobaksprodukt, som avnjuts och uppskattas av ca miljonen svenskar. Och som utgör ett avsevärt hälsosammare alternativ för den som vill sluta med det bevisligen mycket hälsovådliga bruket av röktobak. Ur ett folkhälsoperspektiv är det kontraproduktivt och faktiskt direkt korkat.

LÄNKAR:

Tobaksdirektivutredningens slutbetänkande – regeringen 01 mars
Tidigare inlägg om snus

Tappade uppkopplingen