Frejdiga löften utan finansiering

pengasäck

Idag publicerar SLA min kommentar om MP:s och V:s uppträdande i skoldebatten i onsdags. Populistiskt lovade de precis allt de kunde komma på till alla som frågade. Men i verkligheten går de till val på att vi ska arbeta mindre. Då minskar skatteintäkterna. Dramatiskt.
På tisdagskvällen arrangerade Lärarförbundet en paneldebatt om skolan. Representanterna för MP och V lovade frejdigt och förbehållslöst fler lärare, mindre grupper, högre löner, fler lokaler, allt till alla och mest mer av allt.

I grunden är det genom arbete som skolan och övriga gemensamma samhällsfunktioner finansieras. Dessa båda vänsterpartier går dock till val på att minska arbetstiden i Sverige. MP med fem timmar i veckan och V med tio. För Skövdes del skulle det medföra minskade skatteintäkter med årligen ca 200 (MP) eller 400 (V) miljoner kronor. Det motsvarar i runda slängar en fjärdedel resp hälften av skolnämndens budget. Hur vänsterpartiernas otyglade utgiftslöften ska finansieras i Skövde ville inte de båda debattörerna berätta.

Såväl Stefan Löfvén (S) som Marie Ekman (S) borde plågas av huvudvärk för vådan av det inflytande som de är beredda att ge dessa ytterlighetspartier. Låt det inte bli Sveriges och Skövdes huvudvärk. Rösta med Alliansen för arbetslinjen och för en ansvarsfull ekonomisk politik.

Anders G Johansson (M),
riksdagskandidat

Tappade uppkopplingen