Hej då, Göteborgsvarvet!

Blogginlägg

Igår sprang jag Göteborgsvarvet. Det var mitt nioende genomförande. Jag sprang mina första i mitten på 90-talet och sedan har jag återupptagit traditionen på senare år och har det som träningsmål. Ska man springa dryga två mil måste man ju hålla igång lite i alla fall.

Det här varvet blev dock mitt sista. Igår uppmärksammades jag på att Göteborgsvarvet numera inte bara är en löpfest, utan också ett politiserat arrangemang. Göteborgsvarvet stoltserar med att vara hållbarhetscertifierat och av hållbarhetsskäl tar arrangemanget ställning mot köttätande. Av instruktionen till funktionärer framgår det att de måltider som tillhandahålles är “lakto-ovo-vegetariska”. Den funktionär som ändå envisas med att äta en medhavd skinkmacka uppmanas att ta av sig funktionärströjan! Jag ifrågasatte först om detta verkligen kunde vara riktigt, men dessvärre fick jag det bekräftat.

Jag blir gruvligt besviken och känner mig lurad. Jag är starkt emot den tvångsveganism som Göteborgsvarvets policy ger uttryck för. Den förenklar hållbarhetsfrågan på ett sätt som är rent dumt och det bidrar till att misstänkliggöra och straffa de svenska köttproducenterna, som kämpar med att uppfylla världens allra strängaste krav på miljöhänsyn och djurskydd.

Det handlar naturligtvis mest om varumärke. Varumärkesprofeter har övertygat Göteborgsvarvet om att det inte är gott nog att vara ett idrottsarrangemang. Löparna ska också förvissas om att de genom deltagande bidrar till att rädda världen samtidigt som de tampas med de dryga 21 kilometrarna.

Möjligen uppfattar de ansvariga för Göteborgsvarvet denna ideologiskt motiverade veganism som politiskt korrekt och tidsenlig. Men huvudintrycket skevar. Samtidigt som organisationen jävlas med ickeveganska funktionärer uttrycker den förtjusning över att kunna välkomna löpare från hela världen. Det tycker jag också är kul. Men det rimmar onekligen illa med varvets högtravande utsagor om hållbarhet. För rimligen har väl dessa deltagare färdats till Göteborg med andra och mer klimatpåverkande färdmedel än spårvagn?

Jag bryr mig nu inte om vad människor väljer att äta. Det respekterar jag som en privat angelägenhet. Jag vänder mig mot ideologiskt motiverad tvångsveganism. Och jag vänder mig starkt mot vad jag menar är skadligt understöd åt desinformation om svenskt jordbruk och dess miljöpåverkan.

Göteborgsvarvet är naturligtvis fritt att tillämpa vilken policy det vill. Men jag ställer inte upp på den. Eftersom jag inte byter åsikt får jag istället byta tävling. Nu ska jag sätta mig och inventera andra halvmaratonarrangemang i riket för att hitta ett nytt att ha som tävlingsmål. Jag tänker först nogsamt ta del av deras policy och varumärkesdeklarationer, så att jag inte luras. Hej då, Göteborgsvarvet!

12 Replies to “Hej då, Göteborgsvarvet!”

 1. andersg skriver:

  Tack, Anna-Karin! ?‍♂️

 2. Anna-Karin skriver:

  Du är välkommen till Jönköping i augusti. Förhoppningsvis inget liknande trams där!

 3. Eowyn skriver:

  Jösses vad löjligt att man måste ta av sig funktionärströjan!

 4. andersg skriver:

  Berätta gärna vad som du finner vara så “obota trångsynt”.

 5. andersg skriver:

  I sak spelar det ingen som helst roll. Det är påtvingd veganism. Eller påtvingad lakto-ovo-veganism om du så vill. Jag är emot det, oavsett benämning.

 6. Anton skriver:

  Är du medveten om att lakto-ovo-vegetarisk och vegankost är vitt skilda saker?

  Äter man lakto-ovo-vegetarisk kost så äter man både mejeri- och ägg-produkter.

  Okej att du inte uppskattar deras initiativ av olika anledningar, men det känns oseriöst när du inte kollar upp vad som är vad. Det krävs en sökning på fem sekunder, så har du svaret.

 7. Björn Larsson skriver:

  Klippte ur en intervju. Läs så förklarar det kommentare.
  “Bo Edsberger är general för Göteborgsvarvet. Han berättar att de inledde ett miljöarbete för många år sedan och har certifierat sig som ett hållbart evenemang där de satsar på social hållbarhet, ekonomisk och miljö. Och vad de äter är en del av det arbetet.

  – Vi har valt att äta vegetariskt, Det gör vår organisation hela året när arbetsgivaren står för bjudningen. Det är helt enkelt så vi jobbar. Under evenemanget erbjuds funktionärerna gratis vegetarisk mat.

  Förra året fick de en anmärkning av företaget som utfärdar certifieringen.

  – Då hade det suttit funktionärer på barer och druckit öl och ätit kött. Och då blir det att man uppfattar att de är i tjänst, säger han och fortsätter:

  – Vad gäller alkohol gäller det nolltolerans när man är i tjänst. Ska man dricka alkohol efter loppet ska man ta av sig tröjan. Vi har vissa policys helt enkelt, vill man äta äta kött får man ta av sig tröjan med. Det är Göteborgsvarvets varumärke det handlar om. Man kan tycka att formuleringen är olycklig men vi träffar och pratar med funktionärerna. Vi vill vara ett hållbart evenemang och vi känner oss helt trygga med certifiering och den policy vi har valt att jobba efter.”

 8. Kjell Johansson skriver:

  Jag har röstat på Moderaterna i ALLA val sedan jag fick lov att rösta! Fyller 50 år nästa gång! Men i och med ditt obota trångsynthet och hur Moderaterna har ändrats över tid så blir det inget mer Moderaterna! Tack för att du fick mig till insikt!

 9. andersg skriver:

  Det verkar trevligt, men är för lång för min del. Jag nöjer mig med en halvmara.

 10. Kjell Andersson skriver:

  Tycker det är rena ynkedomen!! Låt människor äta det de är vana vid. Dessutom fegt att slå undan benen för våra svenska köttproducenter.

  Förstår om folk väljer att bojkotta tillställningen i fortsättningen.

 11. Marie-Louise Hänel Sandström skriver:

  Tack för viktig och matnyttig information!
  Jag stödjer helt din uppfattning och tycker samtidigt att det är mycket tråkigt att man nu behöver byta lopp.

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen