Hemska händelser

Blogginlägg

Veckans första dag kom med dystra nyheter för oss Skövdebor. Skogens förskola i min födelseby Skultorp eldhärjades under natten. Branden var sannolikt anlagd. Obegripligt. Onödigt. Jag blir arg och ledsen och hoppas innerligt att förövaren kan identifieras och lagföras.

Många små barn berövades därmed sin hemtama vardagsmiljö. För flera familjer väntar nu ovisshet och krångel, medan kommunen febrilt söker efter provisoriska lokaler. Skadorna är så omfattande att förskolan beräknas vara återställd först någon gång i begynnelsen av nästa år.

Min uppfattning är att Skövde kommun och skolförvaltningen agerade mycket snabbt, målmedvetet och förtroendeingivande i den krisartade situationen. Det var i och för sig väntat. Jag känner cheferna på förvaltningen sedan min tid som ordförande i skolnämnden och jag vet att de är mycket dugliga och ansvarstagande.

Den andra sorgliga och otäcka nyheten är den om Skövdeflickan Lisa som sedan söndagskvällen är försvunnen efter att ha arbetat på ett café på Kinnekulle. Flickan är i skrivande stund ännu inte återfunnen. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt människorov och finkammar nu tillsammans med militär personal områden i anslutning till platsen för det förmodade försvinnandet.

Jag följer nyhetsbevakningen av denna kusliga och tragiska händelse. Jag tänker mycket på den. En flicka försvinner plötsligt. Misstänkt brottslighet. Någons dotter. Någons syster. Någons vän, kamrat och kanske käresta. Försvunnen. Ovisst öde. Vad har hänt? Varför?

Den ohyggliga händelsen ger perspektiv på tillvaron. Företeelser som annars ter sig viktiga och angelägna ter sig plötsligt triviala. Det sorgliga verklighetsdramat påminner mig om vad som är viktigt på riktigt. Barnen. Familjen. Kärleken. Livet.

Jag ber till Gud att flickan ska återfinnas vid liv och vid hälsa. Jag ber att den prövade familjen och de plågade föräldrarna ska besparas den allra värsta av mardrömmar.

Jag ber alla som på något vis kan hjälpa polisen att komma framåt i utredningen att göra det. Jag hoppas så innerligt. Och jag kramar mina barn extra länge och hårt ikväll.

LÄNKAR:

Polisen söker efter försvunnen flicka – Polisen.se 09 juni 2015
Polisens nya fynd i sökandet efter Lisa – SvD 09 juni 2015
Förskolebranden kan vara anlagd – SLA 08 juni 2015

Tappade uppkopplingen