Inspireras av Finland

Blogginlägg

sweden

Det var väldigt längesedan jag bloggade. Detta beror på att jag i tre veckor har varit i Finland på militärutbildning och varit mer eller mindre fullt sysselsatt med den.

På avstånd har jag kunnat följa den svenska marinens jakt på vad som efter analyser, enligt SvD, senare kategoriserats som en “trolig undervattensverksamhet”. Den ökande ryska aktiviteten på svenskt vatten och i svenskt luftrum är naturligtvis allvarlig. Särskilt mot bakgrund av att president Putin fortsätter en offensiv och aggressiv utrikespolitik, vilken kriget i Ukraina är ett våldsamt och grovt uttryck för.

Svensk försvarspolitik måste förändras i grunden. Om detta har jag bloggat förut och om detta avser jag återkomma. Jag förväntar mig att mitt parti ska ta ledartröjan för denna omdaning. Moderaterna måste lyfta sig till att vara en trovärdig och robust politisk kraft för en stabil och trovärdig försvarspolitik. De senaste årens märkliga politiska manövrar på området har varit både obegripliga och genanta.

Lite inspiration för detta förändringsarbete tror jag att man kan hämta just från Finland. Även om vårt östra grannland också tvingats till besparingar på försvarsområdet har man aldrig skrotat idén om ett nationellt försvar. Närheten till det oberäkneliga Ryssland och de finska medborgarnas kollektiva minne av krigets fasor ger försvarstanken ständig aktualitet och legitimitet. Finska försvarsmakten är därför avsedd för att försvara Finland. Den gör det med samövade förband i brigader och den gör det med materiel som främst är avsedd för strid i och försvar av hemlandet. Det innebär inte att finska enheter saknas på den internationella arenan. Finska förband har varit eller är bland annat på Balkan, i Libanon och i Afghanistan.

Det ena behöver inte utesluta det andra, men det nationella försvaret måste vara den dimensionerande utgångspunkten för organisationen. Också i Sverige.

LÄNK:

Försvaret: Mycket troligt en miniubåt – SvD 09 november 2014
Tidigare blogginlägg om försvaret

Ett svar till “Inspireras av Finland”

 1. Tommy Smedenstam skriver:

  Du är en bra politiker som vet vad det handlar om!
  Du har mina sympatier.
  Kan jag hjälpa till så hör av dig.
  Med vänliga hälsningar
  Tommy

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen