Januariöverenskommelsen förutsätter V:s medverkan

Blogginlägg

Jag följer med ett öga Liberalernas partiråd där överenskommelsen med S, MP och C diskuteras. Det lutar åt att partiledningens förslag om acceptans för denna vinner majoritet, även om de kloka “reservanterna” hävdar sig väl. Samtidigt pushar TT att Vänsterpartiet överväger att rösta nej till Löfvén på onsdag. Då faller alltså hela den överenskommelse som Liberalerna ägnar söndagen åt att debattera och besluta.

Centerpartiet och Liberalerna har sagt sig vilja hålla Vänsterpartiet bortom politiskt inflytande. Men de har glömt att detta partis medverkan faktiskt är en förutsättning för att Januariöverenskommelsen alls ska kunna sjösättas. Om M, KD, SD och V alla röstar nej, tolererar inte riksdagen Stefan Löfvén som statsminister.

C och L har då raserat Alliansen för att stänga ute SD. Men de har blundat för att de istället har gjort sig beroende av V för att kunna komma framåt. Möjligen sitter snart den utestängde Jonas Sjöstedt vid förhandlingsbordet. Möjligen kommer Liberalernas partiråd inom kort tid ånyo behöva samlas för att ta ställning till en avsevärt mindre liberal regeringsöverenskommelse. En som också kan tolereras av ytterlighetspartiet V, eller rentav involvera det. Detta lär knappast imponera på allmänborgerliga väljare.

Ett alternativ till detta dystra scenario är att bita huvudet av skammen och ge Ulf Kristersson och Moderaterna chansen att tillsammans med Kristdemokraterna regera utifrån den budget som alla borgerliga partier tillsammans med SD har röstat igenom i riksdagen.

Tappade uppkopplingen