Jobbpolitik för unga

Blogginlägg

Idag har Alliansens partiledare varit i Göteborg och presenterat en nyhet i höstbudgeten; en förstärkt jobbpolitik för unga. Alliansens jobbpaket är värt 3,1 miljarder kronor och syftar i korthet till att göra det billigare och mer attraktivt att anställa unga människor.

Sedan tidigare har Alliansen halverat arbetsgivaravgifterna för arbetstagare under 26 år. Ny går man vidare och minskar kostnaden för att anställa en person under 23 år med ca tusenlappen per månad.

2,1 miljarder riktas för att stödja och uppmuntra så kallade yrkesintroduktionsanställningar. Dessa är resultatet av en överenskommelse som slöts efter trepartssamtal mellan regeringen, facken och arbetsgivarorganisationerna. Det handlar om att människor under 25 år kan ges anställning, som är kombinerad med utbildning och handledning. Ett sätt att överbrygga glappet mellan skola och arbete och ge branscher och företag en möjlighet att skola in blivande arbetstagare, så att de matchar specifika behov. Inspirationen kommer från andra europeiska länder, där lärlingsutbildningar är vanligt förekommande. Utmärkt!

Som om inte detta vore nog hittar jag i min mejlbox också informationen om att Alliansen höjer fribeloppet för studerande med med 30 000 kr. Det blir alltså möjligt för studenter att arbeta mer vid sidan av sina studier, utan att detta påverkar studiemedlen.

Alliansen fortsätter att både göra det både mer attraktivt att anställa och mer lönsamt att arbeta. Det är en robust och viktig förstärkning av arbetslinjen och medvetet och tydligt riktad mot unga människor. En bild säger mer än tusen ord. Därför låter jag avslutningsvis denna bild, som jag lånat från MUF, illustrera en jämförelse mellan nuläget, effekterna av regeringens reform och vad som skulle ske om Socialdemokraterna fick bestämma. Sverige och landets unga behöver ytterligare fyra år med en Alliansregering!

 

Muf om jobbpolitiken

Tappade uppkopplingen