Kanonrekrytering av Moderaterna

Blogginlägg

Foto: Moderaterna.

När nyheten om att Alice Teodorescu rekryterats av Moderaterna pushade i mobilen, förhöll jag mig inledningsvis en smula avvaktande. Det är ju trots allt den stora skämtaredagen 1 april.

Men dessbättre var det på allvar. Alice Teodorescu, en av landets vassaste, borgerliga skribenter, blir huvudsekreterare i den arbetsgrupp som ska formulera förslaget till partiets nya idéprogram. Detta är utmärkt. Först och främst för att det är en lysande skribent som ska hålla i pennan och mejsla fram de viktiga formuleringarna som uttrycker de liberalkonservativa värderingarna och idéerna för sam- och framtiden. Men också för att hon tillför partiet något som det är i stort behov av: Trovärdighet.

Alice Teodorescu har gjort sig känd som en ideologiskt mycket välgrundad, tuff och tydlig debattör. Hon vågade ifrågasätta den misslyckade svenska migrationspolitiken medan den svenska politikens huvuddel ännu befann sig i en förnekelsefas. Hon har varit en välartikulerad nagel i ögat på den svenska vänstereliten. Från en välgrundad högerposition har hon också levererat välförtjänt kritik till Moderaterna.

Det är integritet och med integritet följer trovärdighet. Det är just vad som behövs efter att väljarna i det senaste valet visat partiet bristande tillit. Moderaterna hade säkert fått ihop ett utmärkt idéprogram även utan Alice Teodorescus medverkan. Men med ett traditionellt utfört programarbete hade man knappast löst trovärdighetsfrågan. Väljarna hade inte med självklarhet litat på en uppsättning programmakande riksdagsledamöter, som för inte så många års sedan applåderade Decemberöverenskommelsen och argumenterade för en i många stycken helt annorlunda politik än den som kan förväntas sättas på pränt i ett nytt idéprogram. Alice Teodorescu blir, med sin tydliga profil och starka integritet, en slags garant för äktheten och ärligheten i programmet och i Moderaternas utvecklingsarbete. Hon blir en katalysator för partiets politiska renovering.

Rekryteringen är ett riktigt genidrag av Moderaternas partiledning med Ulf Kristersson i spetsen. Den indikerar att ledningen har både en stark ambition och en nykter självbild. Nu kan ingen längre hysa tvivel om att Moderaterna medvetet tar upp kampen om väljarna till höger om mittenfåran i svensk politik. Nu kan vi förvänta oss ett idéprogram som tydligt visar de liberalkonservativa idéerna som lösningar på vår tids många svåra problem. Nu kan vi se fram emot ett Moderaterna som med trygghet och frimodighet utmanar Socialdemokraterna och dess stödpartier om makten. Nu är det definitivt dags att lägga Nya Moderaterna på hyllan, så som jag har föreslagit (i en motion).

LÄNK:

Moderaterna inleder arbetet med nytt idéprogram – Moderaterna 01 april 2019

Tappade uppkopplingen