Katarina kandiderar inte

Blogginlägg

Idag meddelar Katarina Jonsson att hon inte avser att fortsätta som kommunalråd i Skövde efter valet. Hon kandiderar inte alls.

Katarina har varit Skövdes och Skaraborgs leading lady sedan hon 2010 tog över efter det förre kommunalrådet Tord Gustafsson (M). Hon är den första kvinnan som valts till ordförande i Skövdes kommunstyrelse. Ingen har suttit längre på posten sedan den nuvarande kommunen inrättades vid 1970-talets kommunreform.

Katarina har varit och är en tydlig, engagerad, närvarande och empatisk ledare för kommunen och för oss lokala moderater. Viljestark och driven som få och alltid på tå för att stärka och utveckla sitt kära Skövde. Men samtidigt ödmjuk och alltid angelägen om att alla ska vara med och känna sig informerade och delaktiga. Alla. Partivänner, allianskamrater och opposition. Hon har konsekvent sökt överenskommelser och samverkan hellre än konfrontation.

Under Katarinas år vid rodret har Skövdes utveckling och tillväxt accelererat. 2025 kommer vi att vara minst 60 000 Skövdebor. Den så länge låsta frågan om E 20 dyrkades upp genom Katarinas målmedvetna arbete när Västra Götalandsregionen och dess 49 kommuner ställde sig bakom en medfinansiering av ombyggnad till mötesfri väg. Billingehus undgick att bli ett av landets största asylboenden och blir nu istället den upprustade konferensanläggning som staden både längtat efter och behöver. Billingen utvecklas till ett attraktivt friluftsområde och utgör nästa år huvudarena för SM-veckan. Den medvetna satsningen på att expandera Skövde Science Park och Assar Industrial Innovation Arena har stärkt och breddat det lokala näringslivet. Vår kommun har blivit mer robust och mindre sårbar.

Detta är givetvis inte en persons verk. Men betydelsen av ett drivet, engagerat och modigt politiskt ledarskap kan inte nog understrykas. Det har Katarina verkligen bidragit med.

Jag inser att ett ledarbyte innebär både utmaningar och möjligheter för de lokala Moderaterna. Min omedelbara och dominerande känsla är vemod. Jag har själv haft den stora förmånen att få arbeta nära Katarina, särskilt under mina åtta år som gruppledare för Moderaterna. Vi har genom åren utvecklat förtrolighet och vänskap. Min uppskattning av människan Katarina är mycket stor. Likaså min respekt för det alltid hårt och målmedvetet arbetande kommunalrådet Jonsson.

Nu är emellertid Katarinas politiska gärning inte slut. Det återstår ytterligare nio månader av ivrigt arbete för Skövdes och Skaraborgs bästa. Det är jag tacksam för.

Tappade uppkopplingen