Kollektivismen är inte liberal

Blogginlägg

Idag skriver de lokalt ledande folkpartisterna Mikael Wendt och Ulla-Britt Hagström i SLA. De kritiserar tidningens (eller egentligen Svenska Nyhetsbyråns (SNB)) ledare, som i sin tur andades kritik över den Fp-märkte jämställdhetsministern Nyamko Sabunis idé om att könskvotera kommunala bolagsstyrelser.

Att Ulla-Britt skyndar till försvar för kvoteringstanken överraskar inte. Det är hennes favoritprojekt, som hon gärna återkommer till i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det som förvånar och oroar mig är att Fp, som ju ska vara ett liberalt parti, omhuldar denna kollektivistiska tanke. På samma sätt förvånades jag och ogillade att ledande företrädare i mitt eget parti, som också är bärare av de liberala värdena, för något år sedan övervägde lagstiftning för att könsutjämna börsbolagens sammansättning. Dessbättre föll detta platt för det massiva motståndet bland liberala, moderata gräsrötter.

Kön ska inte vara kvalificeringsgrund för förtroendeuppdrag och ämbeten. Kvinnor och män ska erhålla uppdrag och ämbeten genom förtroende och kvalifikationer.

Det är oroväckande är att delar av borgerligheten villigt ägnar sig åt social ingenjörskonst och inte drar sig för att använda lagstiftning som vapen. SNB konstaterar i sitt genmäle: “Som liberal bör man undvika kvoteringar, eftersom det ställer kollektiv framför människan och hennes prestationer”. Så sant som det är sagt! Borgerligheten ska inte springa kollektivismens ärenden.

Länk: Tidigare inlägg om kvotering.

2 Replies to “Kollektivismen är inte liberal”

  1. Anders G skriver:

    Jag tycker som Du, Annika.

  2. Annika Håkanson skriver:

    Inte heller vi kvinnor ska springa kollektivismens ärenden. Däremot gärna de kloka strategiernas. Strategi behövs, inte lagstiftning.

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen