Kommunal ordningspolis prövas av M-stämman

Blogginlägg

Idag rapporterar media om att Moderaternas arbetsstämma i helgen kommer att ta ställning till förslag om att låta kommunerna ansvara för lokal ordningspolis. Det är ett förslag som Moderaterna i Skövde har drivit. Dock avslogs vår motion av Moderaterna i Västra Götalands stämma. Förslaget lär även avslås av partiets arbetsstämma, eftersom även de båda stora Stockholms-förbunden är emot.

Jag tror dock att Sverige måste tänka nytt och annorlunda. Vi har förvisso en mycket kvalificerad och välutbildad polis. Men numerären är för liten och närvaron för låg. Mycket av ordnings- och trygghetsarbetet lastas redan över på ordningsvakter, avlönade av kommuner och företag. Dessa har dock otillräckliga befogenheter. Om kommunerna fick befogenhet att förordna lokala poliser, skulle det ge bättre effekt än dagens ordning. Mer pang för pengarna helt enkelt.

Jag menar vidare att det behövs ytterligare en poliskategori. En ordningspolis med en gedigen yrkesutbildning istället för en akademisk. Om staten eller kommunerna ska vara huvudman är av underordnad betydelse. Men det kräver att inte staten sviker sitt ansvar.

LÄNKAR:

M-förslag om kommunal polis – 12 oktober 2017
Ge kommuner rätt att anställa polis – SLA 21 februari 2017

Tappade uppkopplingen