Krokben för valfriheten

Blogginlägg

I veckan fick jag beskedet att Kunskapsskolan väljer att avstå från att etablera sig i Skövde. Det kom som en präktig kalldusch! För fram till dess var det mer eller mindre klart att motsatsen skulle ske. En ny, fin låg- och mellanstadieskola skulle öppna på Norrmalm till hösten 2015. Endast formaliteter och ett styrelsebeslut återstod. Men på upploppet, några steg ifrån mållinjen tog det tvärstopp.

Företagets vice VD Mikaela Valtersson uttrycker i SLA sin besvikelse över detta och menar att beslutet främst beror på den politiska osäkerhet som råder. Underförstått; om vänsterpartierna skulle vinna regeringsmakten i höstens val finns det en stor risk för att valfriheten i skolan – liksom inom andra samhällssektorer – kraftigt begränsas och beskärs. Främst Vänsterpartiet, men numera också Miljöpartiet, driver något som liknar en klappjakt på fristående aktörer i välfärden. Sossarna och Stefan Löfvén lämnar som vanligt vaga besked.

Men summan av kardemumman säger att det med en vänsterregim högst sannolikt blir avsevärt svårare för friskolor att öppna och verka. Det är inte osannolikt att flera av de befintliga rent utav kommer att tvingas till stängning och avveckling.

Jag har därför viss förståelse för att Kunskapsskolan väljer att minimera sina risker. Det är naturligtvis omfattande investeringar som ska till och sådana kostar stora pengar . De riskerar att vara kastade i sjön om en företags- och friskolefientlig vänster får fritt spelrum i riksdag och regering till hösten.

Men samtidigt är jag mycket, mycket besviken. Jag såg verkligen fram emot att ge elever och föräldrar i Skövde utökade valmöjligheter. Jag tyckte att det skulle vara alldeles utmärkt för våra lärare att få möjlighet att pröva vingarna hos en annan arbetsgivare än kommunen. Jag såg fram emot en sund och sporrande konkurrens, vilken jag tror skulle utgöra en viktig katalysator för kvalitets- och resultatutvecklingen i Skövdes skolor respektive för kommunens elever. Jag hoppades att en ny skola skulle kunna byggas med andra investeringsmedel än skattebetalarnas. Nu måste Skövde kommun istället sannolikt tidigarelägga byggnationen av en ny skola för en sisådär 100 miljoner kronor.

Vänsterpartierna har med sina företagsfientliga budskap och oroväckande framgångar i opinionen lyckats skapa osäkerhet och lägga krokben för valfriheten i Skövde. Det gör mig besviken, nedstämd och förbannad. Men också fast besluten om att jobba hårt för att trycka tillbaka dessa destruktiva bakåtsträvare i höstens val. Sverige behöver mer av valfrihet, Sverige behöver mer av företagande, Sverige behöver fyra år till med en alliansregering och Skövde skulle må väldigt bra av en fristående grundskola.

LÄNK:

Friskola avbryter satsning – SLA 26 juni 2014

Tappade uppkopplingen