Kustturné för ungdomsjobb

Blogginlägg

Anders G SmögenDagen övergår till natt. Jag upplever den vackra sommarnatten på Hafstens camping utanför Uddevalla. Jag är vanligtvis ingen campare, men den här veckan tillbringar jag några nätter i tält och i en liten, liten husbil tillsammans med Ann-Sofie och våra barn. Vi har valt att engagera oss i Moderaterna i Västra Götalands kustturné, som under en dryg veckas tid träffar samhällena längs den bohuslänska kusten. Under några timmar på dagen ikläder vi oss kampanjskruden och lämnar ut material och samtalar med människor. Sedan badar vi och njuter av den svenska sommaren. Eller – mer rätt – njuter av våra barns upplevelse av sommaren.

Först och främst jobbar vi för att vinna väljare till Moderaterna. Med glada badbollar och miniförpackningar med sololja (med texten “bli inte röd”) inleder vi samtal med väljare. Jag gör ingen hemlighet av att jag jagar personkryss i riksdagsvalet. Det förefaller kanske inte vara helt naturligt att göra det på västkusten, några mil utanför den egna valkretsen. Men det är det. För i vackra Bohuslän stöter man även på människor med den sköna, skaraborgska dialekten. Här möter man människor från hela landet. Och från Norge förstås

I vår kustturné belyser vi frågan om jobb för unga. Det är en av valets stora stötestenar. Alliansen har infört halverad arbetsgivaravgift för anställda under 26 år. Den vill sossarna och armadan av olika vänsterpartier ta bort. Alliansen har även sänkt restaurangmomsen. Det har gjort att många unga kan få en första anställning på en restaurang, som är en viktig del av tjänstesektorn. Även denna skatt vill sossarna höja och det vill även V och MP. De båda tänkta skattehöjningarna kallas numera “dubbelstöten”. Tillsammans orsakar skattehöjningarna stor skada för en bransch, som numera har många unga på lönelistan. Om kostnaderna genom skattehöjningar ökar, kommer många unga förlora jobbet. Än färre kommer att få sin första anställning. Så enkelt och illa är det.

Saken blir extra tydlig på västkusten. Bohuslän blommar upp om somrarna, när människor söker sig hit för att njuta av och intill det vackra havet. Det innebär att det skapas många jobb på restauranger, badinrättningar och andra nöjes- och rekreationsanläggningar. Många av jobben går till unga, som därmed får arbetslivserfarenhet, användvars kontakter och den första, viktiga raden i CV:t. Men saken är såklart inte alls exklusiv för västkusten. Även hemma i Skaraborg blommar mycket av sommarföretagsamhet, som i mångt och mycket engagerar unga. Skara Sommarland är ett exempel på en stor och viktig ungdomsarbetsgivare, som – om vänsterpartierna vinner framgång i valet – skulle tvingas minimera antalet anställda.

Frågan om jobben och särskilt ungdomsjobben tycker jag är mycket viktig och väl värd att kampanja för. Men också att rösta för. Alliansen behövs för att uppmuntra och stödja svensk företagsamhet inom alla sektorer. Särskilt dem som ger jobb åt Sveriges unga.

LÄNK:

Moderaterna i Västra Götaland på Facebook

Tappade uppkopplingen