Kustturnén på musselodling

Blogginlägg

Något av det bästa och roligaste med att vara politiskt aktiv är att man får inblick i olika verksamheter som pågår i vårt samhälle. Idag har jag fått stifta bekantskap med något som jag som Skövdebo inte möter direkt dagligen. Som en del av Moderaternas kustturné har jag besökt en musselodlare på Orust!

Musselodling är nu ingenting som sker i en spann vid bryggan. Företaget Scanfjord i Mollösund har flera odlingar runtomkring ön och bärgar årligen tusentals ton musslor. De goda och åtråvärda blötdjuren konsumeras så klart här hemma i Sverige, men går också på export till kontinenten samt till Norge och genererar arbete åt ca 15 personer. Av arbetstagarna är flera, särskilt under sommartid, ungdomar. Att rensa musslor kräver inga större förkunskaper, men ger en första viktig anställning, referenser och en rad i CV:t. Således är det ännu ett i raden av företag som kan påräkna fördyringar om vänsterpartierna skulle vinna regeringsmakten och slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar.

Företagets sympatiske VD Anders Granhed berättade engagerat och visade stolt upp sin produktionsanläggning och tog oss med på en rundtur i de olika odlingarna. Musselodling är, fick jag lära mig, en miljövänlig verksamhet. Musslorna lever på plankton och smaskar genom dessa i sig kväve och fosfor. Musslorna bidrar därmed till att motverka övergödningen av havet. För samhället är det i nuläget en välkommen och kostnadsfri bieffekt av odlarnas arbete. För någon ersättning för miljöarbetet utgår i nuläget inte.

Trots att denna form av havsbruk inte är en ny företeelse, är den något styvmoderligt hanterad i lagstiftningen. I alla fall när det handlar om strandskyddsfrågor. Musselodlingar är i grunden ej tillåtna och måste, för att komma till stånd, få dispens beviljad. Detta beror på att vattenbruket inte har samma ställning i Miljöbalken som jordbruk, skogsbruk, fiske och renskötsel. Det tycker jag, utan att alls vara särdeles väl insatt i frågan, är märkligt. Svenska regler, som ökar krångel och försvårar konkurrensvillkor, ska tas bort. Eller i alla fall förenklas. Särskilt när det gäller verksamhet som har en uppenbar miljönytta.

Om detta och en hel del annat fick vi möjlighet att diskutera och lära oss mera om, inramade av Bohusläns storslaget vackra kustmiljö. Till sist sattes vi i land på Käringön för en dryg timmes kampanjande och väljarsamtal på bryggan, tillsammans med makarna Adelsohn. Trots att solen idag gömde sig blygt bakom ett grått molntäcke, gick vår utdelning av solskyddsmedel som smort. Förpackningens uppmaning “Bli inte röd” riktar sig till både kropp och själ och togs emot väl av öns besökare.

Sammanfattningsvis en bra, lärorik och rolig turnédag, som jag är tacksam för att ha fått uppleva!

Tappade uppkopplingen