Kyrkobesök knappast kränkande

Blogginlägg

Kyrka

 

God fortsättning på det nya året! Vi har nu lagt julen bakom oss och därmed också, trodde jag, den traditionella debatten om huruvida skolavslutningar ska hållas i kyrkan eller inte och om huruvida psalmsång verkligen är förenligt med skollagen. Men i Skövde kommer nu en eftersläntrare på detta tema, efter att en förälder anmält Norrmalmskolan för att ha tillåtit “konfessionella inslag i undervisningen”.

Föräldern upplever att barnet blivit kränkt av att ha fått vara med om att sjunga psalmer och att ha fått ett litet vykort med Bibelord på efter besöket i Norrmalmkyrkan.

Med denna ständiga och märkliga beröringsångest gentemot kyrkan riskerar det uppväxande släktet att dömas till något slags intellektuellt utanförskap och stå som oförstående främlingar inför vårt samhälles kultur och traditioner. Jag menar att det är fullt naturligt att skolan tillvaratar tillfället att i samband med advent förklara bakgrunden till kristenhetens största högtid. Det är, som jag ser det, inte alls fråga om någon påtvingad religionsutövning. Det är en fråga om bildning och kunskap för att förstå vårt samhälle och människor, såväl i vår samtid som i vår historia.

Jag har väldigt svårt att se att detta skulle kunna vara fråga om vare sig kränkning eller konfessionalism. Det skulle förvåna mig mycket om Skolinspektionen kom till någon annan slutsats.

LÄNKAR:

Radio Skaraborg (07 JAN 13)
Skövde Nyheter (07 JAN 13)

Ett svar till “Kyrkobesök knappast kränkande”

  1. Karin Malmsten skriver:

    Håller helt med dig Anders, har svårt att se det kränkande i detta. Ibland är det nyttigt att lyfta blicken och faktiskt reflektera över vad som är kränkande på allvar. Runt omkring oss både i Skövde, Sverige, Europa och världen kränks människor av avsevärt grymmare handlingar än just att gå på en stämmningsfylld julavslutning i kyrkan.
    Men såklart “sanningen bor i betraktarens ögon”!

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen