Lämnar gruppledarskapet

Blogginlägg

I kväll har Moderaternas nyvalda fullmäktigegrupp hållit sitt första möte. Eller snarare den preliminära gruppen. Rent teoretiskt kan ju personvalen medföra förändringar i sammansättningen. Det första mötet kallas för ”förberedande gruppmöte” och har ett innehåll och en omfattning som styrs av partiets stadgar. Det är gruppledaren i den avgående gruppen, det vill säga jag, som har ansvaret för att sammankalla detta.

Jag är väldigt glad för att den pågående gruppen räknar lika många ledamöter som den avgående. Trots att Moderaterna nationellt backar, trots att den lokala valrörelsen har varit osedvanligt hård och trots att Moderaterna i Skövde under veckor har legat under beskjutning på SLA:s insändarsida har vi stått pall. Moderaterna i Skövde har hållit ställningarna utan att ta några förluster.

Jag är stolt över den valrörelse som vi Skövdemoderater har utfört tillsammans. Jag är tacksam för det arbete som många partivänner på olika vis har utfört. Särskilt vill jag berömma vår valledare Bernt Mårtensson som har ägnat månader av ideellt arbete mer eller mindre på heltid för att planera och leda genomförandet av vår valkampanj.

I afton har jag meddelat fullmäktigegruppen att jag inte kandiderar för ytterligare en period som gruppledare. Jag har fått förtroendet att verka som sådan i åtta år och det tycker jag räcker. Jag känner att jag har gjort vad jag har kunnat och givit det jag kan ge i den befattningen. Det är en roll som huvudsakligen spelas i skymundan. Som gruppledare för det största styrande partiet är man rådgivare till kommunalrådet, ordningsman i M-gruppen och administratör åt Alliansen. Man verkar mest i kulissen och bakom scenen. Men även detta är arbetsamt och tidskrävande.

I somras bestämde jag mig för att kliva åt sidan och ge plats för en ny gruppledare efter valet. Jag vill ge utrymme för förnyelse och nytänkande. Jag vill att andra ska få möjligheten att utvecklas och ta ansvar samt att vitalisera och utveckla Moderaterna i Skövde. Omsättning och rotation är en nödvändighet för ett politiskt parti. 

Då, i somras, hoppades jag kunna få fortsätta mitt politiska engagemang som riksdagsledamot för Moderaterna. Räkningen av personröster indikerar emellertid att så ej kommer att bli fallet. Därmed kommer jag under de fyra kommande åren att vara ledamot av Kommunfullmäktige i Skövde. No more, no less. Jag hoppas att kunna göra nytta som sådan.

Tappade uppkopplingen