Lidköping varslar lärare

Blogginlägg

Idag rapporterar Sveriges Radio Skaraborg och tidningen NLT att Lidköpings kommun varslar 23 lärare om uppsägning. Orsaken uppges vara ökade lokalkostnader för förskolan.

I Skövde har vi ett likartat problem. Vi har också tämligen höga lokalkostnader. Har man höga kostnader för lokaler, minskar utrymmet för personal. I Skövde försöker vi i skolnämnden dock att hantera problemet annorlunda. Vi föredrar att säga upp lokaler och utnyttja dem som blir kvar bättre. Därigenom vill vi undvika att säga upp lärare.

Detta är nu inte enkelt! Det är en smärtsam, men likväl en nödvändig process. Att inte göra någonting alls, skulle dränera medlen för verksamhet och personal. Detta läckage kommer dessutom att öka den dag en friskola etablerar sig i vår kommun. Men i Skövde har vi tagit ansvar och agerat. Det är jag stolt över.

Vi fortsätter med att se över hur vi i framtiden ska bygga nya lokaler. Jag konstaterar att de senare årens investeringar i framförallt nya förskolor har varit kostsamma i överkant. Det är inte långsiktigt hållbart. Vi måste back to basics. Våra framtida lokaler måste av nöden vara av enklare snitt.

Samtidigt vill jag vara tydlig med att varken jag eller någon annan i detta tidiga skede kan lova att vi i Skövde klarar de närmast följande åren utan personalminskningar inom skolan. 2013 blir, enligt prognoserna, ett mycket tufft år. Utgångsläget för kommunbudgeten är ett underskott på 54 miljoner, som på ett eller annat vis ska vändas till ett litet överskott. När statsmakterna väl sätter ned foten och reformerar det s k utjämningssystemet, förlorar Skövde kommun ytterligare 40 miljoner kronor. Vi måste rätta mun efter matsäck och göra anpassningar. Vilka dessa är får klarna när Alliansen under våren presenterar sin budget.

2 Replies to “Lidköping varslar lärare”

 1. Anders G skriver:

  Jag vet inte hur du bar dig åt för att lyckas tolka mitt inlägg som att “lokaler är viktigare än människor”?!

  Det jag skrev innebär ju motsatsen; att innehåll i form av pedagoger och verksamhet är viktigare än byggnader av tegel och betong.

  I Skövde gör vi den prioriteringen. Uttrycket back to basics handlar om ju i inlägget om byggnadskostnader. Vi måste framledes sänka investeringskostnaderna och åstadkomma skola- och förskolelokaler av ett mer standardiserat och enkelt snitt än vad som varit fallet det senaste åren. Dyra byggnader innebär räntekostnader, som tynger budgeten och minskar utrymmet för tjänster och verksamhet.

  Jag ifrågasatte således med flera ord de ökade lokalkostnaderna. Det var liksom hela poängen. Läs igen.

 2. Katarina skriver:

  “Back to basics” skriver du. Vad menar du att det innebär? Att lokaler är viktigare än människor, uppenbarligen. För du ifrågasätter inte med ett ord de ökade lokalkostnaderna, utan förefaller tycka att dålig bemanning för att vårda och utbilda våra barn är helt okej i jämförelse?!

  Vad är “Back to basics” om inte att prioritera människor och inte – som i Lidköping – satsa miljonbelopp på märkliga, dyra ombyggnader med arkitekter som inte förstår verksamheten, köpa in datorer och pekplattor för att låta lärare gå på knäna i pappersexercis.

  Nog kommer vi att få gå tillbaka “to basics” alltid. Rena stenåldern, är vad vi får med en sån politik. Och då är jag ändå mer höger än vänster, men detta är fullkomligt vansinne!

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen