Märkligt möte

Blogginlägg

Har idag och afton ägnat sju timmar åt kommunfullmäktige i Skövde, som först och främst fastställde budgeten för 2012 och också beslutade i den uppmärksammade frågan om vindkraft på Klyftamon. Det var ett i många avseenden märkligt möte. Några korta reflektioner och funderingar från en nu trött hjärna vill jag delge läsaren av denna blogg:

50-öresoppositionen
Sossarna försökte, som väntat, göra stort nummer över att ha större utgifter än Alliansen, trots samma intäkter. Ändå inskränker sig skillnaden mellan blocken till småttiga 50 öre per hundralapp. Denna bronspeng norpar sossarna från kontot för prognososäkerhet.

För några år sedan räckte 50 öre till en kola. I dagens Skövde räcker det för en hel oppositionspolitik.

Bättre förr
Den flitige debattören Egon Frid (V) hävdade att man inte kan begära att oppositionen ska redovisa någon ekonomisk planering bortom budgetåret 2012. Det var bättre förr! Då hade kommunisterna i alla fall femårsplaner.

Bryr sig inte om budget
Två partier, Mp och Sd, avstod från att delta i budgetbeslutet och yttrade sig inte ens i den debatten. Varför sitter man i fullmäktige om man är likgiltig för beslutet som styr hela kommunens årsverksamhet till ett värde om ca två miljarder kronor?

Miljöpartister mot vindkraft
Om Mp struntade blankt i budgeten om två miljarder kronor för dryga 51 000 människor, så var de mer aktiva i frågan om sex vindkraftverk. Sällan har väl miljöpartister varit så ivriga vindkraftsmotståndare som denna afton?

Sover dåligt
Josef Fransson (Sd) hävdade, samtidigt som han ideligen viftade med ett papper med en obegriplig energikurva, att det finns människor som sover dåligt om natten pga av närheten till vindkraftverk. Själv sover jag dåligt när jag tänker på Sverigedemokraternas osmakliga politik.

Reservant i KS – ignorant i KF
I kommunstyrelsen reserverade sig Mp:s gruppledare Jasmin Vizlin mot Alliansens budgetförslag. I fullmäktige avstod han från att delta i beslutet. Varför?

Splittrad vänster
Skövdes opposition utgörs numera av två lag. Det ena är 50-öresoppositionen med S och V. Det andra är Miljöpartiet, som genom att avstå från att rösta i alla fall visade att det rödgröna samarbetet inte längre lever. Dog samarbetet slutgiltigt nånstans mellan KS och KF?

Politisk paj
I pausen av kvällens möte serverades vegetarisk paj. Den köttfria födan var enligt KF:s ordförande en eftergift för Mp. Efter att ha ätit denna magra paj är jag av uppfattningen att ett fyramandatsparti inte ska få makten över menyn. Heller.

Flest talare
Moderaternas ledamöter var de mest aktiva i talarstolen. Inte mindre än åtta ledamöter slet talarstolen och av dessa var två debutanter. Det är bra med bredd i truppen!

Lysande ordförande
Jag är mycket imponerad av Conny Brännbergs (Kd) sätt att leda förhandlingarna i fullmäktige. Alltid korrekt, professionellt och med glimten i ögat. Alldeles lysande!

Ett svar till “Märkligt möte”

 1. Philip Segell skriver:

  En lysande sammanfattning av dagens KF, Anders.
  Det är märkligt att jag i stort haft exakt samma funderingar, dock utan att haft förmågan att summera ner dom på pränt.
  Budgetdebatten var egentligen inget annat än ett lustmord på den svaga oppositionen, dom har inget att komma med. Lite trist, det vore vitalare även för oss om dom stod lite mer på tårna.
  I vindkraftsfrågan kunde vi däremot lita på sossarna. Lite förvånad över att vi hade 10 som röstade emot, och 6 som röstade för.

  Ha det, hälsn Philip

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen