Massakern var ett folkmord

Blogginlägg

Enligt FN, den organisation som ska vara de mänskliga rättigheternas främste beskyddare, var det inget folkmord när 8 000 bosniska män i fångenskap systematiskt mördades i Screbrenica 1995. Detta efter att Ryssland med sitt veto blockerat en resolution om saken i FN:s säkerhetsråd.

Icke-beslutet är ännu en påminnelse om att Förenta Nationernas struktur är dysfunktionell. FN förmådde inte förhindra massakern under det bosniska kriget 1995. Och 20 år senare är inte organisationen förmögen att kraftfullt fördöma den. Egensinniga politiska bevekelsegrunder, i det här fallet Rysslands urgamla kompisskap med Serbien, tillåts med det knepiga vetosystemet i säkerhetsrådet övertrumfa anständighet, lag och rätt.

Att massavrättningarna i den bosniska staden var ett folkmord i juridisk mening råder det inga tvivel om. Det har dessutom internationella folkrättstribunalen, som har att rannsaka de politiska och militära ledarnas ansvar, slagit fast. Aktiv förnekelse och försök till dimridåer leder inte framåt och mot försoning. Det riskerar tvärtom att bidra till att den infekterade konflikten på Balkan konserveras, pyr och jäser.

En spade ska kallas för en spade. Ett systematiskt, etniskt betingat mördande av tusentals människor är ett massmord. Även om det inträffar på Rysslands bakgård.

LÄNKAR:

Ryssland stoppar folkmordsresolution i FN:s säkerhetsråd – DN 08 juli 2015

Tappade uppkopplingen