Miljöutmanad

AJOH miljoutmanad3

Jag, liksom övriga gruppledare i den lokala politiken i Skövde, har utmanats av Ungdomsforum. Utmaningen bestod i att den 16-23 mars lösa elva miljövänliga uppgifter. Jag har tagit mig an och löst alla uppgifter och jag redovisar hur jag gått till väga här på denna sida av min blogg.

Vad tycker jag då om utmaningen? Ett roligt och annorlunda sätt att reflektera kring miljö- och klimatfrågor, men också att faktiskt göra något handgripligen. Vi moderater betonar den enskildes ansvar för miljön. Jag tycker redan att jag är duktig på att sopsortera, åka tåg och släcka lampor. Men utmaningen har fått mig att tänka också i nya och andra banor, vilket naturligtvis är nyttigt.

Utmaningarna:

1. Duscha mindre än tio minuter per dag fem dagar i rad (1 poäng).

Uppgiften löst!
Duschtider:
Lördag 16 mars: 1:30. Söndag 17 mars: 1:47+1:58. Måndag 18 mars: 2:38. Tisdag: 3:47+3:32. Onsdag: 2:44

2. Stäng av apparater helt och hållet när du använt dem. (2 poäng).

Uppgiften löst!

3. Lär dig hur man gör biogas så att du kan förklara så att någon annan förstår (2 poäng).

Uppgiften löst!
Jag förklarade tillverkning av biogas för mina döttrar. Den som vill lära sig mer kan kika på Skövde biogas sida.

4. Promenera eller utöva annan fysisk utövning inom något av Skövdes grönområden (2 poäng).

Jag valde att ha en friluftsdag i Boulognerparken. Våra parker ska vara levande och trygga miljöer. Därför bör det finnas bostäder i närheten.

Uppgiften löst!
Länkar till trevliga promenadområden:
Lassagårdsrundan
Billingsluttningen-Våmb
Billingen – platån
Karstorp-Aspö

5. Ät varannan måltid vegetariskt (gäller lunch och middag) fyra dagar i rad (4 poäng).

Jag rekommenderar varmt min gröna risotto! Hämta receptet här!

Uppgiften löst!Söndag lunch: Risotto. Måndag lunch: Lunchlåderisotto. Tisdag lunch: Tomatsoppa. Onsdag middag: Makaroner och ketchup.

6. Prata om viktiga miljöfrågor vid åtta tillfällen under perioden. Prata med vänner, kollegor eller obekanta (3 poäng).

Vad är en miljöfråga och vem avgör om den är viktig? Den som är berörd av den så klart! Jag har de senaste dagarna pratat med människor om den förbättring av arbetsmiljön i skolorna, som jag och Johan Fogelberg skrev om i Skövde Nyheter den 15 mars och i SLA den 22 mars. Därmed kommunicerade jag faktiskt en arbetsmiljöfråga med tusentals människor. Det är en konkret och nära miljöfråga, som jag är stolt över att ha tagit initiativ till. Andra samtal har handlat om mitt deltagande i just denna miljöutmaning. Det är också, tycker jag, en viktig miljöaspekt; att vi gemensamt bidrar till debatt och uppmärksamhet kring miljöfrågor. Både de stora och de små frågorna.

På fredagseftermiddagen åkte jag bil med Katarina Jonsson (#9) och pratade om olika miljöfrågor i Skövde kommun. Jag tycker att uppgiften är löst!

7. Handla i genomsnitt tre ekologiska varor mer än du brukar vid varje handling (3 poäng).

Uppgiften löst! Utöver varorna i filmen har jag anskaffat tvenne liter ekologisk mjölk från det nära mejeriet Hjordnära.

8. Involvera tio hushåll att släcka ned under Earth hour 2013 (exklusive ditt egna) (5 poäng).

Uppgiften löst: Minst tio Facebookvänner har lovat att släcka under Earth Hour. Klicka här.

9. Prova en elbil, elcykel eller en elmoped (4 poäng).

Uppgiften löst!
Jag tog en tur i elbil tillsammans med Katarina Jonsson (M), som är ordförande i kommunstyrelsen. Vår road movie visar detta, samt vårt samtal om miljöfrågor i stort och smått.

10. Plocka skräp under 20 minuter på något skräpigt ställe (5 poäng).

Jag har gett Resecentrums östra entré en uppsnyggning!

Uppgiften löst!

11. Åk tåg, kollektivt, cykel, fötterna istället för att använda bilen under fem dagar i rad under gällande period (5 poäng).

Uppgiften löst! Jag är sedan flera år en sparsmakad bilåkare. Bilen rullar främst när jag ska handla och när jag ska transportera mina döttrar. Annars åker jag mest tåg och sliter mina fotsulor.

LÄNKAR:

Ung i Skövdes hemsida
Ungdomsforum på Facebook

Etiketter

Tappade uppkopplingen