MP:s politik farlig för Sverige

Blogginlägg

I helgen har Miljöpartiet genomfört sin kongress i Göteborg. Jag har ägnat evenemanget måttligt intresse och endast sett nyhetsprogrammens sammanfattningar. Där har jag sett den skägglöse dunderguden Fridolin bäras upp av entusiastiska partifunktionärer, framgångsrusiga av resultatet i Europavalet. Jag har också tagit del av kongressens beslut, som formar partiets politik för valet och den kommande mandatperioden. Den skrämmer mig!

Eller vad sägs om att skrota minst två av Sveriges kärnreaktorer före 2018? Hur skoningslöst och hårt skulle inte det slå mot svensk industri, som är i hög grad beroende av pålitlig eltillförsel till konkurrenskraftiga priser? Hur skulle slå mot jobben i industritunga Västsverige och Skaraborg?

Eller idén om friår? Att vi som arbetar ska betala för att fullt friska, arbetsföra och anställda människor för att få ett års betald semester? Eller att vi svenskar generellt sett ska arbeta färre timmar? 35 timmar i veckan är Miljöpartiets ideala arbetstidsmått. En reform som skulle innebära att skatteintäkterna skulle minska med enorma 155 miljarder kronor!

Eller vad tycks om partiets hårdföra beskattning av transporter, fordon och drivmedel? Att en svensk lastbil med MP:s offensiva kilometer- och koldioxidskatter skulle bli 170 000 kr dyrare att köra per år! Någon som kan ana hur detta skulle slå mot en redan pressad bransch? Jag kan. Jag anar också hur det kommer bli dyrare att leva i t ex Skaraborg, där bilen för många är en nödvändighet för att få vardagen att gå ihop!

Men så är inte heller ekonomisk tillväxt något som Miljöpartiet värderar högt. Jag läser att partiet rentav vill se ett ekonomiskt system som inte alls bygger på just tillväxt. Det är så klart rena dumheter! Ekonomisk tillväxt är ju en förutsättning för att vi ska kunna upprätthålla vår välfärd. Om tillväxten minskar, eller upphör, blir det mindre pengar kvar att bedriva skolor för. Likaså för att ge våra invånare sjukvård. Och pengarna räcker inte heller för det som i alla fall skenbart är Miljöpartiets hjärtefråga; själva miljön. För det är i länder med god ekonomisk tillväxt som framsteg på miljö- och klimatområdet sker. Det är där pengar finns för forskning, innovationer och omställning. Inte någon annanstans!

Jag är som sagt förskräckt över den frimodiga naivitet som släpptes i full frihet i Svenska mässans lokaler i helgen. Men än mer förskräckt – och rent av förtvivlad – borde Stefan Löfvén (S) vara. Hur tänker sig han att den vänsterregering, som han så gärna vill ställa sig i spetsen för,  ska lyckas utforma en gemensam politik? Och hur ska den se ut? Hur ska han tillgodose alla mer eller mindre verklighetsfrånvända krav, som klubbades på löpande band i Göteborg i helgen? Hur ställer han sig till det av Per Gahrton, Miljöpartiets grundare och andlige fader, uttryckta kravet på att en svensk vänsterregering ska omfatta även Feministiskt initiativ?

Detta var ett osedvanligt gnälligt inlägg. Jag vet. Det är bättre att tala om vad man själv vill, än att gnälla på motståndaren. Jag vet. Men jag kände ett starkt behov av att skriva och berätta om det parti, som media hittills behandlat med silkesvantar. Det parti som väljarna höjde till oanade nivåer i Europavalet. Jag menar att Miljöpartiet är ett extremparti med en agenda, som är direkt farlig för Sverige, för jobben, för välfärden och för miljön. Det är inte längre någon marginell kraft som kan nonchaleras och bemötas med överseende. Det är allvar nu!

Positivt i eländet är ändå att valets konturer nu blir klarare för väljarna. Den enade, förberedda och rutinerade Alliansen står mot en ett hittills odefinierat vänstersalternativ, bestående av upp till fyra vänsterpartier med mycket spretande viljor och agendor. I den samlade åsiktsarsenalen ingår idéer och förslag som är rena extremer och allvarligt hotar Sverige som välfärdsnation. Vikten av att Alliansen får regera vidare ströks under med tydliga, tjocka streck i helgen som gick.

LÄNKAR:

Snabbguide: tyngsta besluten på MP-kongressen – DN 01 juni 2014
Grön skattechock – GP 31 maj 2014
Utan tillväxt ingen välfärd – GP 01 juni 2014
Gahrton talar öppet om en allians med v och Fi – TV4 31 maj 2014

2 Replies to “MP:s politik farlig för Sverige”

 1. Anders G skriver:

  Tack, Olle! Bra skrivet!

 2. Olle Rämsberg skriver:

  Bra skrivet! Jag tycker frågan om miljö vs. energibehov är en av de viktigaste frågorna för framtiden och därför den största anledningen för att jag inte kan lägga min röst på MP. Framförallt för att utfasning av kärnkraft idag är helt orealistisk. Håller med om att dagens kärnkraft har risker, men ur ett miljöhänseende är det den bästa lösningen vi har idag. Energi från sol och vindkraft är tyvärr smutsigare än kärnkraft, bland annat pga den miljöpåverkan som brytning av de sällsynta jordartsmetaller innebär. Även att man inte kan matcha tillgång och efterfrågan med dessa energitekniker innebär att man måste moderera tillgången med någon annan form, vilket utan kärnkraft lämnar fossila bränslen som enda lösningen. Om man då är inne på miljö, så kan jag säga att fossil energi förstör miljön och dödar mer människor per månad än vad kärnkraft har gjort totalt. Så MPs energipolitik kan alltså förkastas som miljöfarlig.

  Jag blev också mycket besviken på att första effekten av lättingen i lagstiftningen runt ny kärnkraftetablering ledde till att Westinghouse bestämde att det för nya reaktorer i Sverige skulle satsas på 50-60 år gammal teknik istället för att satsa på forskning runt ny säker och grön kärnkraft. ( http://youtu.be/uK367T7h6ZY )

  Keep up the good work!

  / Olle

Kommentarer är stängda

Tappade uppkopplingen