När ska Löfvén rycka skygglapparna?

Blogginlägg

Tidningen SLA rapporterar att en man i fredags blev rånad och misshandlad av tre maskerade män, utrustade med järnrör. Samma tidning rapporterar att det i afton förekom ett “stort ungdomsbråk” med 20-talet ynglingar, beväpnade med tillhyggen, som deltagare. I det senare fallet blev grep dessbättre Polisen de misstänkta förövarna. Men fredagsnattens gärningsmän förefaller ännu vara på fri fot.

Uppgifterna om de båda händelserna är knapphändiga, men det verkar som om grova brott har begåtts i vår stad. Sverige brutaliseras och Skövde är dessvärre inget undantag. Nya tider kräver nya lösningar. En sådan är Allianspartiernas i Skövde förslag, som jag skrev fram, om att öka antalet övervakande kameror i kommunen. Fler kameror skulle förhoppningsvis verka brottsavhållande och dessutom bidra med bevismaterial så att polis och åklagare kan lagföra buset. Dessvärre befarar jag att det kommer bli svårt att få myndigheternas tillstånd att slutligen uppföra det antalet kameror som vore önskvärt. Lagstiftningen på området är dessvärre obegripligt otidsenlig och otillräcklig.

Men det är inte heller med kameror som sådana här brott kan stoppas. Den bästa lösningen vore en tillgänglig ordningspolis, som i högre grad kunde visa närvaro och göra ingripanden. Men vårt land har nu det tredje lägsta antalet poliser per invånare i hela EU. Polisen hårt trängd och tvingas till tuffa prioriteringar. Samtidigt svajar myndigheten betänkligt av en omfattande omorganisation samt polisernas allvarliga förtroendebrist för sin högsta ledning. Att därför poliser väljer att lämna in koppel, batong och pistol och lämna yrket gör situationen än värre.

Moderaterna och Alliansen har förslag som skulle innebära ett tillskott om 2000 nya poliser till år 2020 samt bl a en lönesatsning på poliserna, för att motivera dem att stanna kvar i sitt viktiga yrke. Men där borgerligheten vill satsa dryga 1000 miljoner kr år 2017, presterar endast regeringen 100 miljoner, detta genom att myndigheten får använda sitt resultat från föregående år. Regeringen tittar passivt och oförstående på när oordningen och otryggheten breder ut sig i vårt land.

När den rödgröna regeringen blundar övervältras i det tysta ansvar och kostnader på andra. Därför ökar de säkerhetsrelaterade kostnaderna för enskilda, företag och kommuner. Medan de statliga poliserna blir färre, blir ordningsvakterna och väktarna fler. Dessa gör ett viktigt och betydelsefullt arbete, men de saknar viktiga befogenheter som endast tillkommer en polis. Även om civilsamhället och allt fler kommuner avlönar allt fler ordningsvakter, kan de ändå inte kompensera för polisbristen.

När ska regeringen Löfvén förstå att läget är allvarligt? När ska regeringen ta bort skygglapparna från ögonen och agera?

PS. Jag uppdaterade inlägget efter rapporten om det stora bråket under söndagskvällen. DS.

LÄNKAR:

SLA – Slogs ner av tre män och rånades
SLA – Stort ungdomsbråk i centrala Skövde – SLA 11 december 2016

Tappade uppkopplingen