Nattvandring

Blogginlägg

Ikväll har jag nattvandrat i Skövde tillsammans med verkliga eldsjälar i föreningen Vuxna på stan. Det var en bra, trevlig och givande afton. Den väcker en del tankar.

Först och främst imponeras jag verkligen av de människor, som jag fick träffa ikväll. De vuxna på stan är en liten grupp, som bedriver ett  målmedvetet och beundransvärt ideellt arbete. Genom sin närvaro var och varannan helg gör dessa människor Skövde till en lite bättre och tryggare plats att vistas på för våra unga. De bygger naturliga relationer med ungdomarna, beivrar drog- och alkoholanvändning bland minderåriga och finns närvarande, beredda att utöva det ansvar som vuxna har gentemot barn och ungdomar.

Sedan funderar jag över varför det är så få vuxna som ställer upp och gör dessa nattliga vandringar? För en tid sedan var läget akut. Föreningen och nattvandringen hotades av nedläggning på grund av att så få valde att engagera sig. Varför är det så få vuxna som väljer att vara närvarande bland sina tonåringar? Varför är det så många tonårsföräldrar som inte vet vad sina barn har för sig och som inte bryr sig om att ta reda på det?

Tänk om varje förälder åtog sig att nattvandra en gång per år! Jag är övertygad om att denna, för den enskilde, ytterst marginella insats skulle ge värdefull utdelning för vårt samhälle och för våra unga i form av minskad droganvändning och ökad trygghet. Jag tycker att det skulle vara ett fullt rimligt åtagande inom ramen för föräldraansvaret. Detta ansvar kan inte överlämnas till någon annan, inte ens på fredags- och lördagskvällarna.

Nånannanismen har fått breda ut sig för mycket i vårt samhälle, tycker jag. Jag vill se mer av ansvarstagande.

Tappade uppkopplingen