Nödvändig misstroendeförklaring

Blogginlägg

Monica Green, S-märkt riksdagsledamot från Skövde, säger i SLA att “Alliansen försätter Sverige i en allvarlig situation som kan leda till extraval”.

Låt oss först konstatera att det är Stefan Löfvén själv som är den ende som kan ta initiativ till ett extraval. Det är i så fall hans beslut.

Sedan menar jag att det är Löfvén som är den som har drivit fram hela situationen. Det är hans regering som visat sig vara dysfunktionell, tappat kontrollen över viktiga säkerhetsfrågor och passivt åsett händelser leda fram till vad statsministern själv benämner som “haveri”. För detta haveri utkräver han dock inget ansvar. Han säger sig ha fullt förtroende för sina ministrar, trots att de, enligt honom, har avstått från att dela kritisk information med regeringschefen och regeringen.

I det läget måste faktiskt oppositionen träda in. Det är riksdagens roll att granska regeringen. Om oppositionen skulle blunda för regeringens allvarliga tillkortakommanden och låta den fortsätta som ingenting hade hänt, skulle det allvarligt rubba medborgarnas företroende för riksdagen och regeringen som institutioner och funktioner.

Till sist: Vi tillämpar parlamentarism i vårt land. Om regeringen eller enskilda statsråd inte åtnjuter den folkvalda riksdagens förtroende, kan de inte sitta kvar. Det är inget konstigt. Det är en god och anständig ordning.

Det finns dem som fruktar konsekvenserna av ett regeringskaos. Själv är jag övertygad om att en kaosregering som denna är mer skadlig för Sverige.

Tappade uppkopplingen