Notre-Dame i aska

Blogginlägg

Det är så smärtsamt ledsamt att skåda bilderna från förödelsen av ståtliga Notre-Dame. Oersättliga konstruktioner, föremål och konstverk är förlorade för alltid. Trösterikt är det ändå att läsa att flera kultur- och konstskatter räddats undan lågorna. Beundransvärd sinnesnärvaro och handlingskraft att befria dessa föremål i rättan tid!

Katedralen är lagd i aska, men inte i ruiner. Dess tunga stenskelett har till skillnad från de medeltida träkonstruktionerna inte förhärjats. Helgedomen kommer att återuppbyggas, meddelar den franske presidenten. Något annat vore givetvis otänkbart. Notre-Dame är en ikonisk byggnad. Ett monument över vår kristna civilisation. En scen för centrala händelser i Europas och Frankrikes historia. Ett arkitektoniskt och konstnärligt mästerverk.

Det kommer sannolikt att ta mycket lång tid och kosta enorma belopp att återge den brandhärjade katedralen sin forna glans. Men så småningom kommer hon ånyo att välkomna och låta sig beundras av besökare från världens alla hörn.

Jag tacksam över att jag för snart tre år sedan besökte Notre-Dame tillsammans med mina döttrar. Jag är glad att de med egna ögon fick betrakta det som nu är aska och svedda minnen i sin dåvarande, fulla prakt.

LÄNK:

Notre-Dame-katedralen i lågor – Aftonbladet 15 april 2019

Tappade uppkopplingen