Okej med kyrkobesök

Blogginlägg

Kyrka

 

Igår beslutade Skolinspektionen att avsluta ärendet om “anmälan angående konfessionella inslag i undervisningen på Norrmalmskolan”. Myndigheten konstaterar torrt,  kort och gott i sitt beslut att “det är inte visat att Skövde kommun brutit mot bestämmelser när det gäller kravet på icke-konfessionell undervisning”.

Grundskolan har enligt läroplanen ett uppdrag att inom ramen för ämnet religionskunskap förmedla kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. Att inom ramen undervisningen göra ett besök i en närbelägen kyrka förefaller vara både naturligt och vettigt. Vid Norrmalmskolans kyrkobesök förekom inte vare sig trosbekännelse, välsignelse, predikan eller bön.

Skolinspektionens beslut var väntat, men inte desto mindre välkommet.

LÄNK:

Skolinspektionens beslut
Tidigare inlägg om frågan (08 JAN 13)

3 Replies to “Okej med kyrkobesök”

 1. Anders G skriver:

  Det får eleverna, Patric. Undervisningen sker ju inom ramen för den nationella läroplanen, som betonar kunskap om andra religioner.

 2. Eilert skriver:

  Välkomnar besluten både av Skolinspektionen och av Skolnämnden tidigare. Skönt att det finns några som kan stå emot alla dumheter.

 3. Patric Nilsson skriver:

  Låter klokt och bra. Ännu bättre om eleverna får möjlighet att se olika typer kyrkor, moskéer inom ramen för religionsundervisning. Glöm inte bort att vara ateist är också en form av livsåskådning som även den behöver bejakas.

  Att få en inblick i olika religioner och trosuppfattningar ökar på längre sikt också förståelsen och tolerans för andra personer av annan trosuppfattning än den egna

Kommentarer är stängda

Etiketter

Tappade uppkopplingen