Omval i Västra Götaland

Blogginlägg

I fredags kom beskedet; Det blir omval i landstingsvalet i Västra Götalands län! Fel i rösthanteringen har konstaterats i samtliga valkretsar. I Den östra valkretsen, dvs Skaraborg, har 15 C-röster av någon anledning schabblats bort. Enligt en matematiskt begåvad professor är det med 85 procents sannolikhet så att Centern skulle fått ytterligare ett utjämningsmandat. Istället gick det till Socialdemokraterna.

Nu ska det avslagna valmaskineriet oljas och startas upp på nytt. Det är ett viktigt val! 1,2 miljoner västsvenska väljares röster står på spel. Det handlar om att makten att leda ett landsting med en budget som är ungefär lika stor som den nationella försvarsbudgeten.

Den politiska ledningen av Västra Götalandsregionen har ju efter valet visat sig vara rena snurren. Det saknas en tydlig och regeringsduglig majoritet. Omvalet är faktiskt en möjlighet att råda bot på denna besvärliga sjuka. Jag hoppas att väljarna tar den chansen.

Det “glömda valet” kommer nu få största möjliga uppmärksamhet. Det ska bli en spännande valrörelse! Västra Götaland blir centrum för politikens intresse och en formidabel kraftsamling är sannolikt att vänta. Det blir en viktig värdemätare inte minst för Socialdemokraterna, som då har en ny partiledare på plats. Det blir också ett prov för Alliansen. Samtidigt som vi för första gången på länge har ett borgerligt samarbete i regionen, höjs röster för ökad partiprofilering.

Jag är optimistisk för Moderaternas del. Att döma av de facebook- och e-meddelanden jag har fått i frågan, råder det en frustande iver att köra valkampanj. Igen!

Länk till Valprövningsnämndens pressmeddelande.

Tappade uppkopplingen